Följ världens bästa bulletspelare – varje kväll

Publicerad 4 april, 2020 av Martin Lokander

Magnus Carlsen utmanas i onlinebullet av Firouzja och Tang. Foto: Tata Steel Chess

Coronapandemin har lamslagit hela världen, och det gäller även alla planerade schackturneringar. Världseliten är vana vid ett väldigt hektiskt turneringsschema, men schackfans över hela världen går inte miste om att se schack på allra högsta nivån.

Online-plattformen Lichess har exploderat i popularitet och har till och med haft problem med sina servrar då tusentals schackspelare försöker spela samtidigt. Som mest har över 80000 spelare varit inloggade samtidigt, och det är alltifrån nybörjare till den yttersta världseliten. En mycket vanlig form av onlineschack på Lichess är bullet, vilket oftast består av partier där varje spelare endast har 1 minut för hela partiet, men det kan även vara ännu lägre.

Under dessa tider har världseliten samlats på Lichess och spelat långa maraton-matcher i bullet mot varandra på kvällarna och nätterna. Det är framförallt tre spelare som tillhör den yttersta eliten, världsmästaren GM Magnus Carlsen (DrNykterstein), 16-årige underbarnet GM Alireza Firouzja (alireza2003) samt 20-årige GM Andrew Tang (penguingim1).

Andrew Tang kanske är relativt okänd då han inte slagit igenom i världseliten i klassiskt schack och har ett, relativt sällskapet, anonymt ELO-tal på 2521. Tang är dock känd för sina bullet-färdigheter där han framförallt spelar otroligt snabbt och upptäcker taktiska finesser på halvsekundrar. Till vardags studerar Tang på Princeton University.

Vid skrivande stund ser Lichess Bullet-toppen ut så här, men då de spelar hundratals matcher per dag ändras fort ratinglistan:

  1. DrNykterstein (Magnus Carlsen) 3211
  2. alireza2003 (Alireza Firouzja) 3210
  3. penguingim1 (Andrew Tang) 3171

Den som undrar var Hikaru Nakamura är får vända sig till chess.com, där han för tillfället är rankad 3a efter Nihal Sarin samt Haik Martirosyan.