FIDE startar ett schackets “Ryder Cup” på nätet

Publicerad 21 april, 2020 av Ingemar Falk

Nya schackgunstlingen Alireza Firouzja och Viswanathan Anand blir två av stjärnorna i FIDE:s nya Online Nations Cup. Foto: FIDE och Wikimedia

När världen är i “lockdown” på grund av coronasituationen har onlineschacket – som egentligen funnits med ICC och FICS sedan tidigt 1990-tal – exploderat.

Enligt FIDE spelas det varje dag 16 miljoner (!) schackpartier på nätet, varav 9 av de miljonerna på chess.com.

Plötsligt har ögonen öppnats för de möjligheter som finns nu när många länder är satta i karantän.

Världsschackförbundet FIDE meddelar att det kommer att arrangeras en nationstävling i schack – Online Nations Cup. Den kommer att spelas på chess.com och FIDE har hämtat inspiration från golfens Ryder Cup. De deltagande nationerna har varsin känd kapten. Till exempel kommer Garry Kasparov vara ledare för det europeisks laget med Vladmir Kramnik lagkapten för Indien…

Varje lag måste dessutom ha med minst en kvinnlig spelare. Här är fullständiga reglerna.

Dessutom meddelar FIDE att Online Nations Cup bara är den första i raden av flera onlinetävlingar som kommer att lanseras under våren och sommaren. FIDE är verkligen på offensiven för att få ytterligare fart på onlinetävlingar.

Alla deltagare är inte officiellt ännu, men två namn som nämns är Viswanathan Anand och Alireza Firouzja – den nya stjärnan inom schack.

Norgejournalisten Tarjei Svendsen skriver på Twitter att Magnus Carlsen inte kommer att vara med i FIDE:s Online Nations Cup. Något som också bekräftas av Verdens Gang som för övrigt har dagliga rapporter från Magnus Carlsen invitational.

Online Nations Cup startar direkt efter Magnus Carlsen Invitational – det börjar redan bli trångt i onlinekalendern – och prissumman blir 1,8 miljoner kronor.

Lagen som deltar är: Ryssland, Europa, USA, Kina, Indien och den sjätte deltagaren blir “Resten av världen”. En mix av spelare från flera olika länder.

Just lagtävlingar har tilldragit sig stort intresse. Bundesligan har ett flertal divisioner, och det spelas nationstävlingar även mellan junior- och damlag. Och här i Sverige har Swedish Chess Team Battle samlat över 500 spelare i ligan.

Mer info om Online Nations Cup Reglerna