Pia Cramling-intervju inför andra halvlek i GP

Publicerad 9 mars, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Pia Cramling är ännu obesegrad i damernas FIDE GP i Lausanne. Här i remipartiet mot världsmästaren Ju Wenjun. Foto: FIDE

I rond 6 i Lausannes GP var det fortsatt stor dramatik på brädena.  Man fick en känsla att spelarna verkligen ville göra sitt yttersta inför den kommande fridagen. Pia Cramling spelade remi som svart mot regerande världsmästaren Ju Wenjun. Ett parti som länge var jämnt men Pia gjorde ett misstag i tidsnöden.  Ställningen som uppkom var mycket farlig för Pia som dock försvarade sig på bästa sätt med aktivt motspel. Efter 73 drag slutade partiet remi.  En stark prestation av Pia som är en av de få spelare som är obesegrad i turneringen. 

Schack. se fick tillfälle till att ställa några frågor till Pia på vilodagen före sjunde ronden i dag, måndag.

Är du nöjd med förhållandena under turneringen? Är det något särskilt du vill lyfta fram ?

– Det här är den första av de tre GP-tävlingarna jag spelat där vi har spellokalen på hotellet, där vi bor och det är en stor fördel. De andra tävlingarna var också väl arrangerade och jag trivdes förstås speciellt bra i Monaco. Arrangemanget är bra. Det har det varit i de alla tre deltävlingarna, och det är trivsamt här i Lausanne. Hotellet ligger precis framför en sjö och vi har väldigt fin utsikt med sjön och sedan alperna i bakgrunden.

Vilket parti är du mest nöjd med och finns det något resultat du är besviken över?

– Jag vet inte vilket parti jag är mest nöjd med.  Jag har släppt till lite väl i några partier, mot Anna Muzytjuk och i lördags mot Ju Wenjun var det lika, men i tidsnöden gick jag fel.

– Jag  var väldigt glad att jag kunde hålla partiet, mot Anna Muzytjuk att jag spelade Te4 när jag fick den chansen. Jag var inte glad över att inte kunna ro hem partiet mot Alina Kasjlinskaja men så är det: Ibland tar man inte de chanser man får och det är bara att gå vidare till nästa parti

I den här ställningen mot Anna Muzytjuk gjorde Pia Cramling Te4. Ett drag hon är nöjd med. Foto: David Llada/FIDE

Söndagen var en fridag vilket måste kännas välbehövligt med tanke på att du haft många långa partier? Ordnades det någon trevlig aktivitet för spelarna under denna dag?

– Nej det blev inget gemensamt för alla på fridagen  men vi var några som var hemma hos George Bertola, redaktör för Europe Echecs och hans svenska fru Marianne. Bertola har ett enormt stort schackbibliotek så det var lite roligt att finna gamla årgångar av TFS från förra seklets början. Ja det var skönt med en fridag, det är alltid mycket energi som går när man spelar de här långa och hårda tävlingarna. 

Som Pia Cramling berättar är det en lång och hård turnering, som nu fortsätter på måndag med sex avslutande ronder.

Alexandra Kostenjuk (t v) vann på lördagen mot Harika Dronavalli. Foto: David Llada/FIDE

Alexandra Kostenjuk som haft en motig inledning på turneringen fick till ett fint parti på lördagen och vann mot Harika Dronavalli. Det visar bara att allt kan hända i denna turnering, då Harika fick petas ned från delad ledning.

I stället gick Alina Kasjlinskaja, efter sin vackra vinst mot Marie Sebag upp i delad ledning tillsammans med  Aleksandra Gorjatjkina på 4 poäng.  

Pia Cramling har 3 poäng och möter Nina Dzagnidze i dag, måndag, klockan 15.00. 

Live kl 15.00: Pia Cramling–Nina Dzagnidze