Nepomnjasjtjij tar ledningen efter rond 5

Publicerad 22 mars, 2020 av Martin Lokander

Nepomnjasjtjij vann ett fint parti mot Wang Hao. Foto: Maria Emelianova / FIDE

I samtliga Kandidatturneringar med nuvarande format har spelaren som leder turneringen efter fem ronder även lyckats med att vinna hela turneringen. Den spelare som leder turneringen efter fem ronder denna gång heter Jan Nepomnjasjtjij, och det var efter fint spel mot Wang Hao. Nepomnjasjtsjij applicerade en Alpha-Zero strategi till Ryskt och tryckte tidigt fram sin h-bonde. Wang Hao försvarade sig genom att byta alla pjäser, vilket tycktes vara en stabil strategi men till slut lyckades Nepomnjasjtjij penetrera med sin dam bakom svarts ställning.

Kirill Aleksejenko gick för en skarp Najdorf mot Maxime Vachier-Lagrave men fransmannen är som vanligt mycket väl förberedd i sina öppningar. Startskottet skedde i drag 17 när Kirill valde att offra sitt torn och Maxime, som fortfarande tycktes vara i sina förberedelser, svarade med att offra sitt torn. Komplikationerna fortsatte fram tills att Aleksejenko valde att ta ut remischackarna i ett mycket komplicerat och välspelat parti av bägge spelare.

Alexander Gristjuk stoppade Ding Lirens Marshall-gambit och kan ha haft ett litet initiativ men det hela mynnade ut i ett lika slutspel. Gristjuk försökte länge med sin akademiska fördel men var aldrig i närheten av att åstadkomma något. Efter partiet förklarade han att han inte alls var nöjd med att turneringen ägde rum i dessa turbulenta tider och att han inte ville vara på plats.

Fabiano Caruana är lättad efter att ha lyckats överleva en förlorad ställning mot Anish Giri. Foto: Maria Emelianova / FIDE

Anish Giri var nära att slå Fabiano Caruana men han lyckades inte knyta ihop säcken. Giri kom med en fräsch idé mot Slaviskt och när Caruana spelade …g5 istället för att spela på damflygeln blev Caruanas kung osäker i mitten på brädet. Giri spelade väl och lyckades öppna upp ställningen och göra Caruanas kung osäker men ett par slappa drag lät Caruana hålla balansen. Synd för Giri som hade en oerhört bra chans att slå turneringens högst rankade spelare.

På måndagen spelas den sjätte ronden med Gristjuk – Caruana, Aleksejenko – Giri, Nepomnjasjtjij – Ding samt Wang – Vachier Lagrave på schemat. Ronden börjar kl.12.

12.00: Live Ställning Nils Grandelius analyserar rond 5