Kollaps för Ding Liren i Kandidatturneringen

Publicerad 18 mars, 2020 av Martin Lokander

Ding Liren har haft en katastrofal inledning på Kandidatturneringen 2020. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Ding Liren är känd för att vara oerhört svårslagen och hade ett rekord på 100 raka långpartier utan förlust mot den absoluta världseliten innan Magnus Carlsen slog rekordet. Den gången var det Maxime Vachier-Lagrave som satte stopp för sviten, och det var samma fransman som punkterade Ding Liren i vad som ser ut att bli en mardrömsturnering för världstrean. Senast Ding Liren förlorade två långpartier i rad i en turnering var i Danzhou 2011, vilket illustrerar hur märkvärdig den här inledningen är.

Partiet hade knappt hunnit börja innan Ding Liren spelade 15…f5? vilket såg naturligt ut men olyckligt nog förlorade en bonde. Ironiskt nog en spegelbild av gårdagens bortsättning, f2-f4. Maxime Vachier-Lagrave upptäckte misstaget, tog bonden och Ding Lirens desperata försök till motspel kom inte särskilt långt. En bekväm inledning för Maxime Vachier-Lagrave, men framförallt en kollaps för Ding Liren som nog kommer vara extra försiktig med sin f-bonde under resten av turneringen.

Även Anish Giri såg ut att vara på väg mot en katastrofal inledning. Än en gång var Anish den bäst förberedda, men när förberedelserna var över kom ett misstag och plötsligt fick han försvara en passiv ställning med en isolerad d-bonde. Wang Hao visade inledningsvis exemplarisk teknik och vann en bonde med ett slutspel som definitivt var vunnet. Därefter gick det dock troll i tekniken och Anish lyckades få ihop tillräckligt med motspel, även om Wang Hao hade kunnat fortsätta pressa. Wang Hao visar att han sannerligen är att räkna med i denna turnering.

Caruana är nöjd med sin första vinst. Foto: Foto: Maria Emelianova/FIDE

Fabiano Caruana är topprankad i fältet och fältets underdog Kirill Aleksejenko råkade ut för ett mycket imponerande parti från Caruana. Med ett överraskande 4.f3 i Nimzoindiskt var det Caruana som var bäst förberedd, och även om det förblev komplicerat var Caruana alltid i förarsätet och vann ett övertygande parti.

Gristjuk och Nepomnjatsjij finner nya sätt att vara gentlemannamässiga på. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Jan Nepomnjatsjij och Alexander Gristjuk tog sig an ett strategiskt komplicerat parti i Berlinerslutspelet. Spelarna beskrev det som ett oerhört spännande parti för dem, men förmodligen mycket tråkigt för de hemma i soffan. Nepomnjatsjij tog på sig en dålig bondestruktur och gjorde konststycken med sitt ena torn, men frågan är om det inte var Gristjuk som pressade. När Gristjuk gick för att byta springare hamnade spelarna dock snart i ett olikfärgat löparslutspel med remi som resultat.

Anastasia Karlovitj är väl förberedd. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Med dagens resultat är Fabiano Caruana, Wang Hao, Maxime Vachier-Lagrave samt Ian Nepomnjatsjij i delad ledning på 1,5/2. Tredje ronden spelas på torsdagen kl. 12 och då spelar Ding Liren – Fabiano Caruana, Anish Giri – Maxime Vachier-Lagrave, Alexander Gristjuk – Wang Hao samt Kirill Aleksejenko – Jan Nepomnjatsjij .

12.00: Följ kandidatturneringen live Spelprogrammet Ställning