Kan schackfesten i Jekaterinburg klara sig hela vägen?

Publicerad 16 mars, 2020 av Ingemar Falk

Snögubbarna är på plats, men det blir inte mycket till annan publik på plats på Hyatt Regency under kandidatturneringen. Foto: Lennart Ootes

På tisdagen klockan 12.00 drar den igång – kandidatturneringen i Jekaterinburg. Vinnaren där får möta världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match i december.

Alla spelarna är på plats – men, host host – det är fortfarande hinder att klättra över för att få turneringen i mål på grund av Coronasmittan.

Alla spelare kommer att Coronatestas på matchdag 1 och 10. Dessutom blir det två läkarundersökningar varje dag. Det är oklart vad som händer om det skulle visa sig om någon av spelarna testas positivt och måste bryta – men sportsligt sett skulle det då bli svårt att fullfölja tävlingen.

Chess.com berättar att den kände spanske schackjournalisten Leontxo Garcia Coronatestades direkt vid ankomsten, och nu sitter för sig själv på hotellet i väntan på provsvar.

Pressfotograf under måndagens presskonferens inför kandidatturneringen i Jekaterinburg. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Sen sker nu strängare regler i Ryssland utanför arrangören FIDE:s kontroll. Jekaterinburg är förskonat, men antalet Coronasmittade i Ryssland stiger, och vad händer om Ryssland sätter folk i karantän och stänger gränserna på det sätt som skett i bland annat Italien och Spanien?

För två dagar sedan stängdes det stora kulturcentret, Jeltsin center, som ligger mitt över gatan till Hyatt Regency där kandidatturneringen ska starta på tisdagen.

Viswanathan Anand kommenterar för Chess.com under sin isolering i Tyskland.

Under tiden har de stora schacksajterna pumpat upp musklerna inför onlinesändningarna från turneringen. Men även där har det blivit problem. Förre världsmästaren Viswanathan Anand som ska kommentera för Chess.com kan inte komma hem och kommentera i Chennai. Han sitter isolerad i Tyskland och kommer att kommentera därifrån.

Följ kandidatturneringen live