FIDE-presidenten: “Kandidatturneringen kan hållas utan åskådare”

Publicerad 11 mars, 2020 av Ingemar Falk

FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj har uttalat sig om kandidatturneringen. Foto: Jeterij Kublasjvilij

FIDE har precis som Sveriges schackförbund förhöjd beredskap mot Coronasmittan. Nu har FIDE-presidenten Arkadij Dvorkovitj uttalat sig i ryska Sport24 om läget för kandidatturneringen som ska starta i Jekaterinburg om en knapp vecka:

Arkadij Dvorkovitj säger:

– Vi är i dialog med de ryska myndigheterna, och vi övervakar situationen och arbetar med alla nödvändiga säkerhetsåtgärder. 

– Men som i alla länder finns naturligtvis risken att turneringen ställs in efter beslut från landets myndigheter.

– Men ur FIDE:s synvinkel räcker de åtgärder som vidtagits, speciellt med tanke på det lilla startfältet.

Arkadij Dvorkovitj berättar vidare i intervjun att han inte utesluter att turneringen hålls utan åskådare. Det avgörs i såna fall på plats.

– Men det är ju ändå så att den stora schackpubliken sitter hemma och följer tv-sändningarna på webben, avslutar Arkadij Dvorkovitj.

De åtta spelarna i kandidatturneringen som startar den 17 mars i Jekaterinburg. Siffran före namnen anger världsranking.
2) Fabiano Caruana (2842), USA
3) Ding Liren (2805), Kina
4) Alexander Gristjuk (2777), Ryssland
5) Jan Nepomnjatsjij (2774), Ryssland
8) Maxime Vachier-Lagrave (2767), Frankrike
11) Anish Giri (2763), Nederländerna
12) Wang Hao (2762), Kina
39) Kirill Aleksejenko (2698), Ryssland

Vilken resa han har gjort Krill Aleksejenko. Han dök upp i St Petersburgs spelartrupp till Rilton Cup 2017/2018 utan att ens begära startpengar och hotell trots sin stormästartitel. Sen vann Kirill hela Rilton Cup, och fick en segerintervju med Martin Lokander (t h) i Rilton TV. Och nu spelar han alltså i kandidatturneringen som ska ta fram Magnus Carlsens näste VM-utmanare. Foto: Lars OA Hedlund