Dramatisk rond 1 i Kandidatturneringen

Publicerad 17 mars, 2020 av Martin Lokander

Anish Giri (mitten) hade anledning till att vara besviken i rond 1. Foto: FIDE

Typiskt för viktiga elitturneringar är att spelarna ofta spelar extra säkert i början tills man blir varm i kläderna, men så var inte fallet när Kandidatturneringen drog igång i Jekaterinburg.

Vinnaren av turneringen blir Magnus Carlsens nästa utmanare om VM-titeln, och över hela 14 ronder och 8 spelare kommer det hela utspela sig, men det har varit gott om dramatik redan inför turneringen. Så sent som igår annonserade Vladimir Kramnik att han inte tänkte kommentera för chess24 som planerat, då han var starkt emot att turneringen hålls under rådande omständigheter. Med kort varsel hoppade världsmästaren Magnus Carlsen in som kommentator och ackompanjerades med bland annat Peter Svidler som var på plats i Jekaterinburg som sekundant för Kirill Aleksejenko.

Kirill Aleksejenko, som är fältets klara underdog, fick en tuff lottning med svart i rond 1 och 2. Mot Alexander Grisjtjuk tog han tidigt på sig ett sämre mittspel och Grisjtjuk var på god väg att ta turneringens första vinst. I mittspelet lyckades dock Aleksejenko hantera komplikationerna väl och Grisjtjuk hamnade i sin berömda tidsnöd, vilket ledde till att poängen delades. Godkänt med darr på ribban för Aleksejenko, som förhoppningsvis får ökat självförtroende att hålla remi i den ställningen mot Grisjtjuk.

Maxime Vachier-Lagrave (t v) syntes vara mindre förberedd än Fabiano Caruana. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Maxime Vachier-Lagrave har haft en komplicerad väg till Kandidatturneringen och fick på pappret en tuff inledning med Fabiano Caruana och Ding Liren, dock med de vita pjäserna. Mot Caruana var det tydligt att fransmannen var sämre förberedd och det var snarare Caruana som förde spelet. MVL höll dock emot väl och det slutade med en välspelad remi.

Ding Liren mötte sin landsman Wang Hao med de vita pjäserna och fick en liten men behaglig fördel. Det fanns klara svårigheter med att komma vidare för Ding men frustrationen måste slagit till när han spelade blundern 30.f4??.

När DIng Liren som vit spelat 30.f4 blev det snart trubbel när svart gjorde avbyten på f4 och sedan spelade bonden fram till f5 direkt efter. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Franske landslagsspelaren GM Romain Edouard kallade draget det sämsta Ding gjort på flera år och konstaterade att karantänen Ding behövt genomlida inte var den bästa förberedelsen. Wang Hao utnyttjade misstaget till fullo med manövern …Te8-e6-g4 och därefter var det i princip över. En chockerande och sällsynt förlust för Ding Liren.

Till sist har vi Anish Giri som fick in en monsterprepp mot Jan Nepomnjatsjij. Problemet var bara att Nepomnjatsjij hittade alla korrekta drag, även om det krävde en hel del tid.

Exvärldsmästaren Anatolij Karpov gjorde det symboliska förstadraget åt Anish Giri som sen bjöd på en monsterprepp innan Jan Nepomnjatsjij vände och vann. Foto: Maria Emelianova/FIDE

När Giri väl var ute ur sin förberedelse var det Nepomnjatsjij som hade den enklare ställningen att spela. Giris situation förvärrades allteftersom och sökte sin räddning i ett slutspel med löpare+torn mot dam i förhoppning om att det skulle vara en fästning. Nepomnjatsjij visade dock med utmärkt teknik att så inte var fallet.

Det är alltså Ian Nepomniatchi och Wang Hao som har tagit ledningen, och det med de svarta pjäserna. Under onsdagen spelas rond två och då är det följande lottning: Caruana–Aleksejenko, Nepomnjatsjij–Grisjtjuk, Wang Hao–Giri samt Vachier-Lagrave–Ding Liren som möts klockan 12.00.

12.00: Följ kandidatturneringen live Spelprogrammet Ställning