De tre nycklarna: Därför har Nepo ett stadigt grepp om segerkavajen

Publicerad 25 mars, 2020 av Martin Lokander

Jan Nepomnjasjtjij leder Kandidatturneringen. Foto: Lennart Ootes/FIDE

IM Martin Lokander som gör rondreferat från Kandidatturneringen har tittat närmare på Jan ”Nepo” Nepomnjasjtjijs inledning, och hittat tre nycklar som gör att han just nu har ett stadigt grepp om segerkavajen, vilket skulle ge en plats i en VM-match mot världsmästaren Magnus Carlsen i december.

Här är Lokanders sammanfattning med tre analyser från avgörande partiställningar i inledningen av Kandidatturneringen. I dag, onsdag, spelas sjunde ronden med start klockan 12.00.

1) Han är i sitt livs form

Talande bild: Fokuserad Nepo, och en bekymrad Ding Liren. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Det är ingen tvekan om saken, Jan Nepomnjasjtjij har prickat sin toppform i Kandidatturneringen. Ryssen har alltid varit känd för att dels spela otroligt snabbt, dels för att räkna på en extremt hög nivå. Han kan spendera minuter på hela partier mot världseliten, vilket påminner om Viswanathan Anand när han var yngre. Han har ett mycket starkt självförtroende och är en intuitiv spelare som spelar väldigt bra och fort när han är inne i rätt flow, men som också kan spela sämre än många andra i världseliten när det tar emot.

2) Motståndarna har inte prickat formen

Fabiano Caruana är väl förberedd, men spelet har inte varit på samma höga nivå som tidigare. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Det är oroliga tider, och förhandsfavoriterna Fabiano Caruana och framför allt Ding Liren har inte imponerat. Ding inledde katastrofalt med 0 av 2 och ligger nu delat sist med Kirill Aleksejenko. Ding är normalt sett säkerheten själv men är uppenbart helt ur form och är kanske påverkad av oklarheterna kring Covid-19 och faktumet att han själv tvingades vara i karantän precis före turneringen. Caruana är helt klart väldigt väl förberedd men har inte lyckats få utdelning för det. Han presterar helt enkelt inte på den otroligt höga nivå han brukar, och nu ett par ronder in i turneringen får man känslan av att han vill få till det men saknar precisionen för att avsluta partierna.

3) Han kan avsluta

Nepo höll nerverna under kontroll när Anish Giri (t v) gjorde ett desperat damoffer i deras möte i premiärronden. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Visst, han stod bättre mot Aleksejenko men det var oerhört komplicerat. De andra spelarna har ofta fått upp bra ställningar men inte lyckats förvalta dem eller förlorat de ställningarna som varit intressanta. Nepomnjasjtjij har däremot lyckats behålla en hög nivå genom hela partiet och slappnar inte av förrän partiet och presskonferensen är över.

12.00: Live, rond 7 Ställning