Comeback av Ding Liren i rond 3

Publicerad 20 mars, 2020 av Martin Lokander

Ding Liren gjorde comeback genom att neutralisera Caruanas förberedelser. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Ding Lirens drömmar om en VM-match såg inte ljusa ut efter två inledande förluster, och när Caruana lanserade en fantastisk teoretisk nyhet med 9…e5! i Slaviskt såg det tufft ut. Caruanas nyhet var baserad på långa datorvarianter där svart offrade inte en, utan två bönder. Ding kunde ha spelat säkrare men valde ändå att ta bönderna som erbjöds och när Caruana väl var ute ur sina förberedelser var det svårt för honom att hitta rätt för att få tillräcklig kompensation. Ding konsoliderade långsamt och till slut var det just de centrum-bönder som Fabiano hade offrat som vann partiet för Ding. En fantastisk comeback för Ding och ett surt parti för Caruana vars hemarbete inte bar frukt.

Maxime Vachier-Lagrave slinker än en gång undan med en sämre ställning i Grünfeld. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Anish Giri fick, liksom många andra på sistone, in en lång förberedelse mot Maxime Vachier-Lagrave i Grünfeld. Fransmannen försvarade sig dock väl och lyckades navigera till ett något sämre slutspel men där Giri tidigt släppte till en dragupprepning.

Gristjuks reaktion vid frågan om han medvetet styrde mot tråkiga ställningar. Foto: FIDEs livesänding

Alexander Gristjuk använde sig av avbytesvarianten i Franskt (via Ryskt försvar) och fick tidigt ett bättre slutspel. Wang Hao fick denna dag sitta på fel sida och försvara passivt med den isolerade d-bonden. Gristjuk fick mycket goda vinstchanser men dessa grusades när Wang Hao tilläts ett taktiskt trick (…Se4+) vilket likviderade ställningen till ett remiartat tornslutspel.

Nepomnjatsjij tar inga risker, förutom på brädet. Foto: Maria Emelianova/FIDE

Nepomnjatsjij tog risker när han valde att spela Winawer-varianten i Franskt som svart mot Kirill Aleksejenko. Aleksejenko valde att gå för ett positionellt kvalitetsoffer vilket temporärt begravde löparen på a4 samtidigt som den vita springaren fick en trygg utpost på d4. Det var ett komplicerat parti där Nepomnjatsjij förmodligen var den som var närmast, men Aleksejenkos initiativ resulterade ändå i remischackar. Nepomnjatsjij var dock mycket entusiastisk om partiet i presskonferensen, som till och med fick avbrytas för att hinna analysera de resterande partierna.

Under fredagen är det fridag, och spelet återupptas kl.12 på lördag med rond 4. Inför den ronden är det Nepomnjatsjij, Vachier-Lagrave samt Wang Hao som är i delad ledning på 2 poäng på 3 spelade ronder. I den fjärde ronden spelas Caruana – Nepomnjatsjij, Wang – Aleksejenko, Vachier-Lagrave – Gristjuk samt Ding – Giri.

Spelprogrammet Ställning