Anna Cramling spelar välgörenhetsmatch i webb-TV

Publicerad 28 mars, 2020 av Ingemar Falk

Uppställningen i lördagskvällens Femme Batale. Foto: Chess.com

Anna Cramlings TV-blogg på Twitch har gett henne många nya fans. Över 3 800 tittare följer hennes kanal.

I dag, lördag, spelar hon en TV-duell. Hon och Anna Rudolf är Europas lag i mötet mot Amerikas Jennifer Shahade och Alexandra Botez. Just Alexandra Botez är en av de schackspelare som har absolut flest följare på sin Twitch-kanal: nästan 67 000.

Spelformen är “hand & brain”. Det betyder att den ena spelaren säger vilken pjäs som ska flyttas (hjärnan) och den andra tar pjäsen och flyttar den till valfri plats (handen). Spelarna får inte hjälpa varandra, och den som säger vilken pjäs som ska flyttas får inte peka ut exakta pjäsen. Om man till exempel säger “bonden” får medspelaren själv avgöra vilken bonde det kanske kan vara och sen flytta den.

Duellen TV-sänds av chess.com och kan ses här på schack.se. En stor del av överskottet skänks till stödhjälp i samband med Corona-smittan.

Många i schackvärlden har den senaste veckan följt stormästaren Irina Krushs kamp mot sjukdomen. Irina Krush, som är en av världens bästa kvinnliga schackspelare, testades positivt för Covid-19 och uppdaterar på sin Facebook under sin karantän.

Förra helgen tvingades hon uppsöka hon ett sjukhus i Brooklyn på grund av andningsbesvär. På torsdagen skrev Irina Krush:

Stormästaren Irina Krush är sjuk i Covid-19. Foto: Lennart Ootes/St Louis chess club
20.00. Anna Cramlings TV-match Följ Anna Cramlings TV-kanal