Slutspelet hägrar för Sweden Wasabis i Pro chess league

Publicerad 17 februari, 2020 av Ingemar Falk

Så här ser lagen ut i kvällens Pro chess league-match mellan det svenska och nederländska laget. Foto: Lars OA Hedlund

[LIVE] 17.30: Sweden Wasabis–Netherlands Mosquitoes
[LIVE] 17.30: Officiella sändningen.

I kväll, måndag, klockan 17.30 startar Sweden Wasabis sista match i central division i Pro chess league. Det blir en helt avgörande match mot Netherlands Mosquitoes. En vinst kommer av allt att döma ge svenska laget en plats i slutspelet, då de 13 bästa ligalagen från hela världen gör upp om segertrofén.

Sweden Wasabis ställer upp med två nya spelare i kvällens omgång: Arturs Neiksans och Normunds Miezis. De båda stormästarna från Lettland kommer säkert att följas med stort intresse av landets ambassadör Margers Krams som bjudit in till schackeventet på lettiska ambassaden i Stockholm.

Så vad gäller för att Sweden Wasabis ska ta sig till slutspel? Det är egentligen ganska enkelt – för att säkra en plats krävs först och främst en seger mot Netherlands Mosquitoes. Och skrivs segersiffrorna till 10–6 eller mer då kan inget annat lag ta sig förbi.

En matchseger ger tio poäng plus de antal partipoäng som samlas i matchen. Jagande Italy gladiators kan med vinst med egentligen osannolika 16–0 mot France Roosters nå maximala 104 poäng. Om Sweden Wasabis vinner mot nederländska laget med 10–6 blir svenskarnas slutpoäng ointagliga 104,5 poäng.

I slutspelet står de tre vinnarlagen i de olika divisionerna över omgång 1. Övriga tio lag lottas mot varandra och de fem segrande lagen därifrån ansluter sig med de tre vinnarlagen och spelar kvartsfinal.

De som därefter tar sig till semifinal kan boka en biljett till norska Sandefjord 22-23 maj. Då kommer Pro chess league 2020 avgöras i ett eSport-event inför livepublik, och även tusentals tittare på nätet förstås.