Nästa steg i Pro chess league: en liga för kvinnor

Publicerad 18 februari, 2020 av Ingemar Falk

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Netherlands Mosquitoes Central Division Week 7 från SwedenWasabis på www.twitch.tv

Dana Reizniece-Ozola. Foto: Lars OA Hedlund

LÄS MER: [500 000 svenskar spelar schack på chess.com]
BILDER: [Lars OA Hedlunds bilder från Pro chess league-matchen]

När Sweden Wasabis TV-studio fick finbesök av Nick Barton, affärsutvecklingschef på chess.com, via videolänk passade kommentatorn WGM Dana Reizniece-Ozola på att ställa frågan: “När blir det Pro chess league för kvinnor?”

Nick Barton i videon här ovan var snabb till svar: “25 % av våra medlemmar är kvinnor så det är klart att vi känner av intresset. Och jag kan redan nu berätta att vi till nästa säsong planerar att starta en liga för kvinnolag.”

Dana Reizniece-Ozola var nöjd med det svaret när schack.se till slut gjorde en intervju med henne efter matchen Sweden Wasabis–Netherlands Mosquitoes. Efter att ha varit finansminister i Lettland var hon förstås påpassad av medarbetarna på Lettlands ambassad direkt efter matchslutet.

– Onlineligor blir en stor del av schackets framtid, så det är klart att det ska engagera så många som möjligt, säger Dana Reizniece-Ozola och fortsätter:

– Pro chess league har visat att schack kan vara underhållning, spänning – och högljutt.

Ja, hur var det att kommentera Pro chess league med Anna Cramling än andra schackevenemang?
– Det är klart att det var stor skillnad. Ibland sitter man ju i en liten TV-studion alldeles för sig själv. Pro chess league-konceptet med livepublik, och där åskådare kan ropa ut förslag på drag och interagera med oss i TV-studion är så mycket roligare.

Vilka lärdomar tar du med dig, och vill tipsa andra TV-kommentatorer?
– Vanligtvis sitter ju stormästare i TV-studion. De är proffs, och ser väldigt mycket och kanske också pratar och vänder sig till proffstittare.
– Men jag tror det är väldigt viktigt att även tala till amatörer som vet hur pjäserna går men kanske inte så mycket om spelöppningsteori och så. Att helt enkelt ge amatörer så mycket underhållning som möjligt.

Producenten Daniel Ivarsson och kommentatorerna Anna Cramling och Dana Reizniece-Ozola. Foto: Lars OA Hedlund

Du tycker inte att det blir rörigt att kommentera fyra snabbschackspartier samtidigt som i Pro chess league?
– Nej då, inte alls. Det högre tempot gör att man inte snöar in i långa varianter utan kommenterar taktiska möjligheter i ställningar och tar hjälp av publiken. Och Anna Cramling var en jättebra partner att ha med i TV-studion. Jag tycker att det funkade bra – och publiken var fantastisk och levde sig in i partierna.

Om det går enligt planerna, och en Pro chess league för kvinnor startar. Kommer du att vara med då?
– Ja, definitivt! Och jag kan berätta att vi är flera starka kvinnor inom schacket i Lettland.

Dana Reizniece-Ozola med Lettlands ambassadör Margers Krams som var värd för schackfesten på Lettlands ambassad på måndagskvällen. Foto: Lars OA Hedlund

Så ett lag från Lettland blir att räkna med i Pro chess league?
– Haha, ja absolut!

[VIDEO] Nick Barton, affärsutvecklingschef på chess.com, hyllar svenska schackfans efter matchen

Titta på Pro Chess League Sweden Wasabis VS Netherlands Mosquitoes Central Division Week 7 från SwedenWasabis på www.twitch.tv