Svenska Tankesportförbundet bildas – schack & bridge i samarbete

Publicerad 16 november, 2022 av Ingemar Falk

Svenska Tankesportförbundet är nu påbörjat, en paraplyorganisation som grundas av Sveriges Schackförbund och Svenska Bridgeförbundet. Från vänster: Micke Melander (Bridge), Håkan Jalling (Schack), Tomas Kvist (Schack), Martin Löfgren (Bridge), Suzanne Lemborn (Bridge). Med på mötet var även Erik Malmstig (Schack).

I linje med tidigare beslut i Sveriges Schackförbunds kongress och Svenska Bridgeförbundets riksstämma är det nu klart att Svenska Tankesportförbundet bildas.

I dag, onsdag, har förbunden gått ut med ett gemensamt pressmeddelande för att berätta om nyheten.

Svenska Tankesportförbundet blir en paraplyorganisation som inte ska påverka de ingående medlemsförbundens egna organisationer, aktiviteter eller ekonomi.

Syftet med förbundet är att driva frågor av gemensamt intresse och bli en starkare aktör i kontakter med politiker och myndigheter.

– Med Tankesportförbundet får vi möjlighet att gemensamt driva en opinion för att i framtiden bland annat öka möjligheterna att schack och bridge ska ha samma skatteregler som specialförbund anslutna till Riksidrottsförbundet, säger Sveriges Schackförbunds ordförande Håkan Jalling och fortsätter:

– För oss är det viktigt att vi nu kan ha ett parallellt spår till RF/SISU-spåret. Ansökan om medlemskap i SISU kommer att skickas in vid årsskiftet.

Svenska Tankesportförbundet har bildat en interimsstyrelse med två representanter från vardera förbund. Interimsstyrelsen har i uppdrag att ta fram stadgar och annan nödvändig formalia inför ett konstituerande möte som ska hållas i mitten av januari 2023.