Guide: Så enkelt arrangerar du ett schackquiz

Publicerad 10 november, 2021 av Ingemar Falk

Nu finns alla verktyg på plats så att din klubb ska kunna anordna ett schackquiz.

Pubquiz med musikfrågor har blivit ett etablerat event runtom i Sverige.

Nu kommer uppföljaren: Schackquiz.

– Det känns jätteroligt att få vara med och ta schacket till Elite Hotels och Bishops Arms, säger Ofelia Thörnqvist på Sveriges Schackförbund.

Ofelia Thörnqvist.

Ofelia Thörnqvist har tillsammans med Elite Hotels och Bishop Arms tagit fram material så att du som vill arrangera ett schackquiz – till exempel vid en schackturnering på ett Elite Hotel – snabbt ska få de verktyg du behöver. Schackquizet är ytterligare ett led i samarbetet mellan Sveriges Schackförbund och Elite Hotels som i sin tur har Bishop Arms-pubar i nära anslutning till sina hotell.

Så hur fungerar egentligen ett schackquiz?

Jo, det är en kombination av att svara på frågor och lösa schackproblem. Materialet som har tagits fram finns i två svårighetsnivåer, dels för nybörjare, dels för klubbspelare.

Eller som det står i instruktionsmaterialet:

“Det enklare materialet är riktad till allmänheten med ett intresse för schack, men inte så stora förkunskaper. Frågorna kan tex handla om pjäsernas gång, specialdrag eller om de mest kända schackspelarna. Här finns förutom svar också bonusfakta till varje fråga som kan läsas upp då ni går igenom svaren.

Det svårare materialet är riktad till schackspelare vid exempelvis Grand Prix- turneringar och förutsätter att deltagarna är schackspelare på klubbnivå. Här kan frågorna exempelvis handla om schackhistoria, spelöppningar eller schack i litteraturen.”

– Våra traditionella tipspromenader vid julavslutningarna i Linköpings Allmänna Schacksällskap har fått stå modell för nivån på de lite svårare frågorna, medan det ska räcka med att kunna schackreglerna för att hänga med i det lättare quizet. Att ha koll på sin schackhistoria och populärkulturella schackreferenser kan också ge god utdelning för quizdeltagarna, säger Ofelia Thörnqvist.

Ofelia Thörnqvist är Sveriges Schackförbunds kontaktperson om du vill arrangera ett schackquiz och få tillgång till frågorna. Du mejlar då till ofelia.thornqvist@schack.se eller ringer henne på 018–60 66 72.

Instyruktioner om schackquiz