Intervju med nye förbundsordföranden Håkan Jalling

Publicerad 5 oktober, 2020 av Ingemar Falk

Håkan Jalling, ny förbundsordförande för Sveriges Schackförbund. Foto: Lars OA Hedlund

Håkan Jalling från Växjö valdes på söndagen till ny ordförande för Sveriges Schackförbund.

– Det blir spännande och utmanande, säger nye förbundsordföranden, den 13:e ordföranden sedan förbundet startade 1917.

Han kliver in i en tid som Sverige och världen inte skådat tidigare. Coronapandemin har präglat människors liv allt sedan i våras – och pandemin har slagit hårt mot all förenings- och företagsverksamhet, så även för schacket.

– Den stora utmaningen i närtid blir att få igång schacket över brädet igen och arrangera tävlingar där deltagare kan sig säkra.

Håkan Jalling har noterat att det under hösten poppat upp allt fler schacktävlingar i Sverige.

– Jag gillar dessa initiativ väldigt mycket. Jag tycker att klubbar och distrikt ska testa sig fram – under stor försiktighet förstås – och ta hjälp och hämta inspiration från hur andra gör. Här i Växjö har vi till exempel fått igång klubbschacket, och även med en analysträff varje lördag. Det är ett hybridmöte. Du kan antingen vara på plats eller följa genomgångarna på nätet.

Om allt ligger nere ser Håkan Jalling en risk i att klubbar kan tappa både spelare och intresse.

– Och det vill vi absolut inte se – vi ska hålla schacket så levande som det bara går även under coronatider.

Onlineschacket har blivit väldigt populärt – hur ser du på den digitala framtiden?
– Digitaliseringsområdet blir viktigt framåt, och just nu har Sveriges Schackförbund onlineligan Swedish Chess Team Battle på söndagar, och på onsdagar finns också snabbserien för lag, säger Håkan Jalling.

– Sen har vi också sett att det ökande intresset lett till att klubbar fått nya spelare, och dem ska vi ta hand om. Vi önskar ju att alla som spelar online också ska organisera sig i våra klubbar.

Håkan Jalling berättar också att Sveriges schackförbund är igång med att arrangera det första veteran-SM:et online senare i höst – och till kommande säsong är ambitionen att genomföra testmatcher i allsvenskan online.

– Vi vill börja med något lag som har lång resväg.

För Sveriges yppersta elit har coronapandemin blivit ett ekonomiskt avbräck – det har helt enkelt inte funnits tävlingar där man kan spela om prispengar.

– Vi är ytterst medvetna om dessa spelares situation. Därför har vi nu gått in på olika sätt. Exempelvis stöttar vi en kommande turnering för elitspelare – Turning Torso chess event. Schackakademien har också gått in och ekonomiskt stöttat turnering. Schackakademiens insatser är mycket viktiga för svenskt elitschack. Ännu mera nu i dessa tider.

Skolschacket är en ekonomisk ryggrad för Sveriges Schackförbund. Även där ser Håkan Jalling att det är nödvändigt att hitta lösningar för att komma igång med skolschackklubbar och Schackfyran.

– Ambitionen är ju att bibehålla den nivå vi hade innan pandemin slog till, och det är ett tufft mål som kräver stora insatser och kanske också nytänkande.

– Skolschacket är grunden för så mycket för oss i svenskt schack – så vi behöver hitta lösningar – och även digitala såna – för att hålla igång skolschacket så mycket som det är möjligt. Vi behöver exempelvis ha stabila spelplattformar online för det.

– Dessutom ger skolschacket stora intäkter för förbundet. Tappar vi fart nu så kommer det att märkas i förbundets ekonomi om 1-2 år, säger Håkan Jalling.

Jakten på nya sponsorer pågår som tidigare.

– Schack är i grunden en fantastisk produkt och väl lämpat för sponsorer. Vem vill egentligen inte vara med och göra Sverige smartare? Sen är ju det så att det är hård konkurrens om sponsormedel, och många företag har haft det tufft under pandemin. Fast å andra sidan har inte alla branscher drabbats lika hårt – det finns tillräckligt många branscher och tillräckligt mycket pengar för oss i svenskt schack att arbeta för.

Jämställdhet är en annan fråga som Håkan Jalling brinner för.

– Vi behöver få fler tjejer och kvinnor – inte bara bland spelare – utan även i organisationsarbete på alla nivåer för att tydligt markera och lyfta jämställdhetsfrågor, säger Håkan Jalling och bjuder in landets kvinnliga schackspelare, schackföräldrar och intresserade:

– Vi ska stimulera och pusha för detta – och locka in fler kvinnor. Vi har många platser i kommittéer och projektgrupper där kvinnor kan komma in och göra skillnad. Det finns flera olika uppdrag – även på nationell nivå.

Sveriges Schackförbunds kansli flyttade till Uppsala förra året. En flytt som gett mersmak, menar Håkan Jalling.

– Uppsala är en jättebra ort för oss. Vi känner att vi får starkt stöd från kommunen där.

Uppsalas kommunalråd Mohamad Hassan (L) var också ordförande på SSF:s kongress på söndagen.

– Vi brukar ju varje år bjuda in någon lokal toppolitiker som leder kongressen. Det var jättekul och väldigt uppskattat att Mohamad Hassan ställde upp.

Kongressmötet var detta år online, och det blev en bra genomförd stämma, säger Håkan Jalling.

– Förutom några små tekniska saker gick det förvånansvärt bra. Alla distrikt var representerade, röstlängderna fylldes och vi hade intressanta och givande diskussioner.

Vad blir ditt först uppdrag som förbundsordförande?
– Just nu är jag i planeringen av de allsvenska slutsammandragen 16–18 oktober. Vi kommer att spela i två lokaler i Växjö. Elitserien avgörs på stadshotellet och Superettan spelas i konserthuset. Vi delar upp matcherna i olika rum för att undvika smittspridning.

– Men mitt första officiella uppdrag som förbundsordförande blir annars den 22 oktober. Jag åker till Bosön och träffar Riksidrottsförbundet (RF). Det är ett möte för schacket och andra sporter som står på gränsen till RF. Det blir ett bra tillfälle att knyta kontakter och hämta kunskap från andra förbund.

När det blir dags för kongress igen nästa år. Hur skulle du vilja att svenska schacket ser ut då?
– Ja, drömmen är att vi tagit oss igenom pandemin och att vi då arrangerar SM i Helsingborg. Och att tävlingsverksamheten fungerar igen både på klubbnivå och nationellt.