Nya schackklubben i Haparanda ska ena Sverige och Finland

Publicerad 7 november, 2023 av Ingemar Falk

Tornedalens schackklubb är född. Till höger syns Stadshotellet i Haparanda där det kan bli aktuellt med schackverksamheter – likaså i Folkets Hus i staden. Foto: Wikimedia commons

Svenskt schack har begåvats med en ny klubb på nordliga breddgrader. Det handlar om Tornedalens schackklubb med säte i Haparanda men också med blickarna mot grannen Finland. Tanken är att klubben ska ena både svenska och finländska schackspelare som bor utefter gränsen i Tornedalen.

Alexander Hart. Foto: Lars OA Hedlund

– Klubbens syfte är att arrangera turneringsserier i Haparanda och i Tornedalen, på båda sidor om gränsen, klubben är en gränsöverskridande klubb för Sverige och Finland, och inkluderar grannkommunerna på båda sidor om gränsen, säger klubbens medgrundare Alexander Hart som i somras arrangerade den mycket uppskattade turneringen Arctic chess.

I samband med den turneringen startades ett samarbete med Folkets hus i Haparanda. Anne Angeria som välkomnade schackspelarna till Folkets hus i somras berättade då om schackets utvecklingspotential på orten när schack.se var på besök.

Haparandas kulturprofil Anne Angeria. Foto: SSF

Det märks att schackintresset bubblar i Haparanda – och med Tornedalens schackklubb finns nu en bas för att bygga vidare på engagemanget.

Alexander Hart som har medgrundaren IM Stanislav Mikheev till sin hjälp kommer att rivstarta schackverksamheten i Tornedalens schackklubb.

I november blir det en turné till Tornedalens skolschackklubbar – och målet blir att starta en schackskola för ungdomar i Haparanda, och gärna med sektioner i andra delar av Tornedalen – Övertorneå, Pajala, Kiruna och Tornio samt även orter på den finska sidan.

Tornedalen. Foto: Wikimedia commons

Sedan under 2024 drar tävlingsverksamheten igång på allvar.

– För nästa år har vi planerat fyra turneringar, Norrlands Påskturnering, de två sommarturneringarna Lappland och Norrbotten Open, samt en ”Haparanda”-turnering i oktober, berättar Alexander Hart.

Har du frågor om klubben eller vill gå med och spela? Mer info om klubben hittar du på den här sidan. Sök upp Tornedalens Schackklubb hos Norrbottens SF. Kontaktuppgift direkt till klubben är info@candidchess.com