Vital 125-åring firade med jubileumsturnering och boksläpp

Publicerad 20 augusti, 2023 av Ingemar Falk

39 spelare kom till start. Foto: Anders Kvarnemo

Under lördagen firade Jönköpings Schacksällskap sina 125 år med en jubileumsturnering och ett boksläpp, samt födelsedagstårta till alla deltagare. Turneringen samlade 39 deltagare från olika klubbar i södra Sverige.

Här kommer ett referat från Anders Kvarnemo:

– Vår önskan att få med deltagare från övriga klubbar i distriktet och utflyttade JSS-are infriades verkligen, säger turneringsledaren John Rådberg.

Peter Nielsen inledde dagen med att berätta om den jubileumsskrift som han har arbetat med de senaste två åren. I skriften gör Peter olika nedslag i Sällskapets 125-åriga historia. Han berättar såväl om de olika profilerna som varit medlemmar, som om internationella profiler.

Vem visste exempelvis att damvärldsmästarinnan 1962–1978 Nona Gaprindasjvilij besökte Södra Vätterbygden 1968 och gav simultan mot de lokala spelarna? Eller att JSS-aren Ragnar Bjurulf spelade remi mot Aron Nimzowitsch 1922? Här är partiet.

Jönköpings flagga vajade utanför spellokalen. Till sitt jubileum hade också Jönköpings Schacksällskap publicerat en uppskattad jubileumsskrift. Foto: Anders Kvarnemo

I jubileumsskriften finns det såväl olika partier som minnesbilder av bland annat Lars-Åke Schneider och Weine Nilsson. Lars-Åke är den spelare från JSS som nått längst med sin stormästarinteckning från Eksjö 1982. Weine berättar om hur han blev nordisk veteranmästare tillsammans med Rolf Lekander 2017.

Dagens JSS är i praktiken en sammanslagning av flera klubbar i Södra Vätterbygden, vilket man kan se när man besöker klubben. Där finns exempelvis flera spel som har stämpeln Huskvarna Allmänna Schackklubb.

De senaste 30 åren har kännetecknats av konsolidering, där sammanslagningar och namnbyten har skett. Trots en gammal rivalitet i lagmatcherna mellan klubbarna har man samverkat för att kunna bedriva sin hobby. Det finns även exempel på personer med dubbla medlemskap genom åren. Men oavsett vad klubbarna har hetat, och var medlemmarna har befunnit sig så finns det en röd tråd från dagens JSS tillbaka till 1898 då bildandet av JSS skedde.

Hur gick det då med jubileumsturneringen? Växjö SK kom till start med 8 spelare. De började dagen med att uppvakta JSS med två friplatser till Växjöspelen, sedan spelade de turneringen och åkte hem med såväl första- som andrapriset och priset till bästa dam!

Vinnaren Tom Rydström tar emot segerbuketten. Foto: Anders Kvarnemo

Tom Rydström vann före Patrik Lindborg, medan Ywonne Wetterling blev bästa dam. Jörgen Karlsson från Västerviks ASK blev trea, och Sebastian Persson från Varbergs SK blev bästa junior.

Jubileumsdagen avslutades med att ett tiotal medlemmar i JSS gick på restaurang och tog sats för att föra schacktraditionerna från 1898 vidare.

Topp 10 i jubileumsturneringen

PlSpelareKlubbEloPo
1FM Tom RydströmVäxjö2252
2Patrik LindborgVäxjö2179
3Jörgen KarlssonVästervik2023
4Dejan RajcevskiEksjö21055
5John RådbergJönköping19525
6Ulf JohanssonJönköping2193
7Sebastian PerssonVarberg1992
8Peter LundstedtVäxjö2099
9David BjerefeldtLund1360
10Ronald HeidenforsVäxjö2014
Se fullständig resultatlista.
Jönköpings SS hemsida Resultat