Hård schacksatsning i Norrbotten

Publicerad 28 juni, 2023 av Leo Brodin

Haparanda Stad står för spellokalen. Foto: Alexander Hart

Den fjortonde till sjuttonde juli spelas Norrbotten Open i Haparanda. Den nittonde till tjugoandra juli spelas Lappland Open. Två turneringar med sju ronder och 60 minuter + 30 sekunder på klockan. Bland deltagarna syns GM Zoltan Varga och IM Stanislav Mikheev som är världsmästare för spelare med funktionsnedsättning.  

Bakom turneringarna står Norrbottens Schackförbunds nyvalde ordförande Alexander Hart. Han besökte Haparanda mycket under sin bandykarriär och valde för några år sedan att flytta dit. Ett problem dock, det spelades för få schackturneringar i Norrbotten. 

Det ville han ändra på och med hjälp av Haparanda stad, Torneå stad och många andra medhjälpare lyckades han, Haparanda ställde upp med en spellokal. Sen ska ju tävlingar ha deltagare också, för många är titelspelare ett plus. 

Hart träffade Varga och Mikheev fem år tidigare och höll kontakten, bland annat genom att spela online då coronapandemin förhindrade tävlingar. De båda accepterade inbjudan och inte bara för turneringarna utan också för att få möjlighet att uppleva norra Sverige. Där kommer också vilodagen in, en dag som inte endast är menad för återhämtning utan också för en möjlighet att utforska Haparanda och Torneå. 

Den som inte vill vila helt från schacket behöver dock inte oroa sig. Varga håller i en föreläsning om slutspel under dagen och låter dessutom åhörare utmana honom i blixt efteråt. 

Haparanda är redan ett kulturellt och idrottsligt centrum för regionen och Hart har som mål att även göra staden till ett schackligt centrum med tre-fyra tävlingar per år. Schacket är där för att stanna. 

Utöver ungerske Varga och serbiske Mikheev är också spelare från Sverige, Norge, Finland, Polen och Kina anmälda. 

Norrbotten Open Lappland Open