Bra drag på Gotland

Publicerad 7 maj, 2023 av Ingemar Falk

Från en vanlig klubbkväll med Hemse ASK i Gotlands Folkhögskola, Hemse. Foto: Lasse Linusson

Det är bra fart på schackspelandet på Gotland i dessa dagar. Och det man framför allt kan notera är – att nu är ny generation på frammarsch.

Lasse Linusson, ordförande för Gotlands Schackförbund rapporterar:

En medveten satsning på schack för barn och ungdomar börjar nu få genomslag på Gotland. Det som undertecknad, nyss omvald som ordförande för Gotlands SF på ett välbesökt årsmöte, hoppats på händer nu allt oftare; vi gamlingar får se oss slagna vid brädet. Inte ständigt och jämnt, men nu och då. 

Det ”drabba”” spelarna i Visby, där visserligen rutinerade Marcus Uneson vann klubbens mästerskap, men där gymnasie- och högstadieungdomar belade platserna 5-8 i en tävling med tolv deltagare. Spelare som Ingemar Lindell, gymnasieelev och Albin Berglund Henell håller sig numera regelmässigt långt framme i turneringstabellerna.

Det drabbar oss äldre spelare i Hemse allmänna SK, där allra senast Manne Olander, årskurs 7 på Högbyskolan, med en halva smet förbi mig i A-finalen i vår senaste klubbturnering (20 juniorer och 5 vuxna). Det drabbade högst rankade spelaren i blixt-DM, Björn Andersson från Burgsvik Alva SK, när 19-årige Elias Tengqvist, Hemse ASK (och Stockholms SS) besegrade denne, själv blev juniormästare – och i förbifarten hjälpte mig att försvara DM-titeln i blixt från i fjor. Dessförinnan hade Elias vunnit Hemses klubbmästerskap, långpartier.

Ännu yngre spelare visar framfötterna i Yes2Chess, årskurs 6, där spelarna nu snart också åker till skollag-SM, där Gotland inte varit representerat på många år. Och när skolmästerskapet för låg- och mellanstadiet arrangerades en söndag i april kom det 30 schackspelare från inte mindre än tio skolor. Förra året, när skolmästerskapen återupptogs på Gotland efter lång frånvaro, hade vi 21 spelare – i alla klasser upp till och med gymnasiet.

Riktigt roligt var det också när tjejerna från Öja skolschackklubb visade att ”det är mängden som gör det” i Pia Cramlings och Stockholms schackförbunds Tjejtävling online. Till mars-upplagan av tävlingen bjöd vi in till en gemensam schackkväll dit också skolans pojkar och självklart föräldrar och andra anhöriga var välkomna.

Vi käkade varm korv, godis och äpplen, tittade på schackproblem på ett demobräde. Och samtidigt krigade tjejerna vid sina digitala bräden.

Sex flickor från Öja skola, årskurs 4-6 ställde upp i tävlingen och det var nästan halva startfältet den gången. Så inte konstigt att gänget blev bästa klubb! Flera är rätt nya vid brädet men Lilly Ahlsten-Lundgren skrapade för sin del ändå ihop 3 av 5 poäng. Det upprepade hon sedan i den nyss avslutade april-tävlingen, med en fin femteplats som följd.

Antalet medlemmar i Gotlands schackförbund ökade under förra året till 331 från 240 året innan. Sett över de senaste åren har medlemsantalet mer än fördubblats. Skolschackklubbarna, tillkomsten av Hemse ASK och tillströmningen av unga rent allmänt och inte minst i Visby är förklaringen. Antalet kvinnliga medlemmar ökade från 69 under 2021 till 91 under 2022. Just nu talar det mesta för att den här glädjande utvecklingen fortsätter.

Unga schackspelare på skolmästerskap. Foto: Lasse Linusson
Gotlands SF