Ofelia Thörnqvist om nästa utmaning för klubbschacket

Publicerad 1 mars, 2023 av Ingemar Falk

Ofelia Thörnqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Ofelia Thörnqvist tar över ordförandeklubban i en förening som blomstrat de senaste åren.

För Linköpings ASS blev coronapandemin startskottet på en sällan skådad ökning av nybörjarspelare till klubben.

LASS lyckades verkligen slå mynt av det nyväckta intresset för schack i spåren efter onlineboomen och Netflixserien ”The queen’s gambit”. Framgångsreceptet bestod bland annat av Max Wahlunds onlinekurser och nybörjartävlingar med över 100 (!) deltagare.

Max Wahlund var schackledare när Linköpings ASS ordnade med nybörjarkurser i schack strax efter Netflix-premiären av ”The queen’s gambit”. Foto: Netflix och Lars OA Hedlund

Som nyvald ordförande förbereder sig Ofelia Thörnqvist för nästa viktiga steg i klubbens utveckling.

– Dels gäller det att att få nya ledare, dels behöver vi försöka få de nya spelarna att engagera sig ännu mer i klubben, säger hon.

Det sistnämnda blir ämne för en workshop som styrelsen anordnar den 1 april.

Ofelia Thörnqvist skriver under på att svenskt schack lyckats väcka intresset hos både unga och gamla att börja spela. I nästa fas gäller det nu att klubbar och distrikt lyckas bygga upp en organisation för att ta emot alla nya spelare.

– Just nu rullar det på bra med den löpande verksamheten. Vi har rekorddeltagande i årets KM och har löst det med att dela upp turneringen i två tävlingsdagar i veckan. Samtidigt ser vi behovet av att engagera fler ledare, och gärna bland dem som kommit in som nya i klubben, säger Ofelia Thörnqvist.

– Vi skulle också gärna vilja starta upp schackkurser i Linköpings olika stadsdelar för att lättare nå dem som bor där.

Ofelia Thörnqvist, som är damschackansvarig hos Sveriges Schackförbund, föreläste på damschackkonferensen i Stockholm i samband med Rilton Cup. Foto: Lars OA Hedlund

Ofelia Thörnqvist kan sin schackstad. Redan som 5-åring kom hon med i Linköpings ASS, och har varit klubben trogen i 40 år.

Peter Halvarsson. Foto: Lars OA Hedlund

Trots mycket rutin även i styrelsearbetet blev hon ändå lite nervös när hon fick förfrågan av valberedningen att ta över som ordförande efter Peter Halvarsson som suttit på positionen i 17 år.

– Lite kalla fötter fick jag. Men jag känner mig trygg i att Peter är kvar i styrelsen, säger Ofelia som passar på att berömma förre ordförandens arbete.

– Peter Halvarsson har gjort mycket gott för klubben och genom hans arbete har vi god ekonomi och högt medlemsantal.

Du jobbar också på Sveriges Schackförbund, hur hinner du med allt?
– Gränsen mellan jobb och fritid är ju lite flytande, skrattar Ofelia Thörnqvist.

Energin finns ändå att försöka uppnå ännu ett schackmål i Linköping.

– Det vore så kul att få kunna arrangera en riktigt stor turnering här. Men det är alltid svårt att hitta lokaler i Linköping. På grund av det har vi tvingats tacka nej till arrangemang som skollags-SM.

– Men nu är det på gång att byggas en ny stor idrottshall i Linköping. Så om några år hoppas jag att vi kan organisera stora rikstävlingar.