Kompisgänget startade schackklubb – gör succé i allsvenskan

Publicerad 15 mars, 2023 av Ingemar Falk

Brjann Sigurgeisson var med och grundade Göteborgsklubben Thunder Chess. Foto: Thunderful Group, pressbild och thunderchess.se

Kompisgänget i Göteborg började träffas och spela schack. Sakta växte tanken fram – skulle de kanske bilda en schackklubb?

Sagt och gjort – och nu gör nystartade Thunder Chess succé i sin premiärsäsong i division 2. På söndag kan klubben definitivt säkra seriesegern och gå upp i division 1.

På klubbens hemsida står det ”Vi är Göteborgs minsta schackklubb”. Men snart kan det bli ändring på det – Thunder Chess framfart i schackallsvenskan och den vackra klubblokalen hos spelföretaget Thundergroup lockar till sig allt fler spelare.

En av klubbens grundare Brjann Sigurgeisson, känd profil hos dataspelsföretaget Thunderful Group, berättar hur Thunder Chess startade, och om klubbens ambitioner.

Vilket datum år 2022 bildades klubben?
– Vi drog igång i början av september förra året. Vi ansökte till Göteborgs Schackförbund och SSF samma dag, den 8 september 2022. Förbunden reagerade blixtsnabbt och lottade in oss i division 2. Det tog ett litet tag för oss att bli registrerade som ideell förening efter det, men allt var nog klart innan oktober. 

Och hur gick det till – var ni ett gäng kamrater som träffades och började prata om att starta egen klubb?
– Ja, precis så! Vi var ett gäng som 2021 började ses då och då hemma hos varandra över några öl, chips och improviserade blixtturneringar. De flesta av oss hade växt upp i gamla storklubben Lundby på Hisingen, och hade nog följt samma mönster allihop: intensivt spelande under juniortiden, och sedan kom livet emellan, en tid då man knappt hinner tänka på schack. Nu var småbarnstiden över, och suget var tillbaka. Vi hade fantastiskt roligt varje gång vi sågs, och så började vi prata om att starta en egen klubb – ett gäng kompisar som gillar att hänga med varandra, ett glatt och socialt sammanhang snarare än en storsatsning.

Av 27 medlemmar på ratinglistan har nästan en tredjedel över 2000 i rating. Hur lyckades ni få ett så starkt gäng direkt?
– De av oss som över huvud taget har ett ratingtal har känt varandra i decennier. När vi väl hade bestämt oss för att sparka igång Thunder Chess hösten 2022 påminde förloppet om filmen Blues Brothers: ”We need to put the band back together!”
– Jag ringde runt bland schackpolarna och fick bra respons, men så spred sig nyheten också: fler blev nyfikna och ville vara med. 

Samtidigt ser jag flera som saknar rating. Är det också schacknybörjare som kommer till er klubb?

Serien ”The queen’s gambit” blev en skjuts för schackintresset. Foto: Netflix

– Ja, parallellt med våra hemmakvällar inträffade ett par andra saker som varit viktiga för Thunder Chess. Dels har tv-serien Queen’s Gambit och starka influencers bidragit till att popularisera schacket de senaste åren, vilket lett till en veritabel explosion, dels har GM Pontus Carlsson kört på med evenemanget ”Näringslivet möter förorten”. Det är ett mycket fint initiativ där företagsrepresentanter paras ihop med barn och ungdomar, och där man spelar vartannat drag mot andra par.
– Jag ställde upp i Göteborgsupplagan 2021 och 2022 (och kommer även att spela 2023!), och där träffade jag inte bara gamla schackvänner, utan också nya härliga människor med glatt humör och driv.
– Flera av dem hade knappt spelat förut, men gillade tanken på att starta och tillhöra en schackklubb. Det säger lite om schackets nyvunna cool-status! Så det är både högt och lågt.

GM Pontus Carlsson intervjuas av Viktor Åkerblom. Foto: Lars OA Hedlund

Har ni klubbkvällar och en schacklokal?
– Ja, vi spelar varje tisdag klockan 18.00 i dataspelsföretaget Thunderfuls lokaler på Kvarnbergsgatan 2 i Göteborg. Företaget uppmuntrar till brädspel och umgänge efter kontorstid. Därför ska vi självklart också ha utrymme för det ädlaste spelet av alla, och inte bara för anställda!
– Det betyder dessutom att vi nog har en av de finaste klubblokalerna i Sverige. Uppe på Kvarnberget har vi utsikt över hela Göteborg. Framåt våren kan vi nog sitta utomhus på terrassen och spela, vilket kommer att bli magnifikt.
– Under klubbkvällarna delar de som spelat länge med sig av sina erfarenheter till de som just börjat. Ett fint sammanhang, och en fin sammanhållning. 

Årets serie har ju gått jättebra för er – vilka är nycklarna till framgång, tror du?
– Det hjälper naturligtvis att ha ett starkt lag. Men vi har också haft riktigt bra uppslutning trots att de flesta har mycket annat att stå i. Vi har roligt när vi ses, bra stämning och ingen press trots att vi varit favoriter att vinna varje match.
– När man känner att laget står bakom en oavsett resultat blir det lättare att slappna av och spela sitt eget spel. Jag tror till exempel att jag själv aldrig offrat så många bönder som den här säsongen.

Om det skulle bli division 1-spel nästa säsong, vad skulle målsättningen bli då?
– Det låter säkert klyschigt, men det är viktigt att poängtera att den främsta målsättningen är att ses och ha roligt. Om vi går upp bör vi bli kvar i division 1, och med fortsatt bra uppslutning och lite flyt kan vi nog fajtas i toppen redan nästa säsong. Men det vill jag inte kalla för målsättning – det vore kul, huvudsaken är dock att vi spelar och roar oss medan vi gör det.

Jag noterar att Thunder Chess måhända har fått sitt namn från Thunderful group där du jobbar. Berätta gärna mer om det företaget och om dina kollegor vet om ditt schackprojekt med Thunder Chess.
– Det kanske är lite speciellt: jag är en av grundarna till Thunderful Group, som mycket riktigt är ett företag i dataspelsbranschen. I dagsläget har bolaget cirka 500 anställda i Europa, USA och Asien. Vi utvecklar egna spel, främst till PC och konsoler, och ger även ut spel som utvecklas av andra. Flera av bolagets anställda är medlemmar i schackklubben, men den är öppen för alla.

Thunderful Group med ett av sina nya spel ”SteamWorld build”. Foto: Thunderful Group

– Vi heter Thunder Chess för att klubben inte automatiskt ska kopplas till bolaget; då skulle bolaget behöva ta ställning till en massa saker. I dagsläget finns det inga kopplingar mellan företaget och klubben mer än att vi spelar i bolagets lokaler, och jag vill inte att bolaget ska känna sig föranlett att sponsra verksamheten i övrigt. Vi är ekonomiskt oberoende, och om det går bra för klubben kommer det nog att lösa sig självt.
– Om klubbnamet så antar jag att jag har en förkärlek till namnet Thunder – det måste vara något med mitt isländska påbrå!

Kommer man även se Thunder Chess-spelare i individuella turneringar som GP och SM?
– Ja, helt säkert. Vi älskar att spela schack, det är bara tiden som begränsar oss, inte förmågan: Ture Lehtonen slutade till exempel på tredje plats i relativt starka Hisingen Open tidigare i år. För egen del är det en dröm att kuska runt och spela turneringar när det blir lite mindre att göra. Man blir aldrig för gammal för det här. 

Är det roligt att driva en schackklubb?
– Ja, det är fantastiskt roligt, enkelt – och dessutom rejält tacksamt! Alla hjälper till, och alla blir bättre. Vi bestämde oss för att sätta igång, och nu finns det något här som inte fanns förut. Ett ställe för människor att samlas kring ett gemensamt intresse. ”Build it and they will come”, som man säger. Och så blev det. 

Vilket stöd får man som nybliven klubb från distriktet och riksförbundet?
– Så här långt har vi bara tagit hjälp kring regelfrågor, tips på utrustning och så vidare. SSF är snabba att hjälpa till på alla områden, och jag vet inte ens vilken typ av stöd vi borde få eller har rätt till. Jag tycker att de sköter sig bra.

IM Anton Åberg. Bilden är från 2016. Foto: Lars OA Hedlund
 • Topp 5 på Thunder Chess ratinglista:
  2318 IM Anton Åberg
  2295 Amir Mohammadi
  2198 Bojko Cankulovski
  2158 Brjann Sigurgeisson
  2151 Victor Virolainen

Tabellen, div 2, grupp 6

PlLagSpPoPp
1Thunder Chess61133,0
2Jönköpings SS6928,5
3Eksjö SK II6829,0
4Varbergs SK6827,0
5SA Mark6521,0
6Linköpings ASS III5215,0
7Harplinge SS-Halmstad II5214,5
8Borås SK6116,0
Sp=Spelade matcher. Po=Matchpoäng. Pp=Partipoäng.

Återstående matcher

 • Lördag, 18 mars:
  Harplinge-Halmstad II–Linköping III
 • Söndag 19 mars:
  Borås–Mark
  Varberg–Linköping III
  Harplinge-Halmstad II–Jönköping
  Thunder Chess–Eksjö II