Succé när Pia Cramling gästade Gotland

Publicerad 9 januari, 2023 av Ingemar Falk

Pia mötte 19 spelare på Almedalsbiblioteket, vann 18 och remiserade ett parti. 1986, när hon senast gav simultan på ön blev det två remier, en vinst och 19 förluster för de gotländska spelarna. Foto: Lasse Linusson

Det var feststämning på Gotland när stormästaren och OS-vinnaren Pia Cramling kom på besök och bland annat bjöd på en simultanföreställning. Den dagen fick schacket all uppmärksamhet i media, och för klubbarna på Gotland knöts nya kontakter med intresserade nybörjare.

Pia Cramling har skapat liknande lokalmediehysteri när hon tidigare haft simultanföreställningar som i till exempel Karlstad. Vår svenska schackstjärna är en utmärkt ambassadör som hjälper klubbar och distrikt att ge schacket uppmärksamhet runt om i landet.

Lasse Linusson rapporterar:

Almedalsbiblioteket i Visby blev välbesökt onsdagen den 4 januari. Gotlands schackförbund och Region Gotlands bibliotek samarbetade kring en dag präglad av schack. Man kunde komma och spela fria partier, delta i en nybörjarkurs och i ett litet samtal om schack, skönlitteratur och film, Men – den stora saken, det var simultanföreställningen som stormästaren Pia Cramling bjöd på.

Peter,7, tyckte det var “lite läskigt” att möta stormästaren, men kämpade väl. Pappa Marcus Uneson bärgade remi – och blev intervjuad i Sveriges Radio. Foto: Lasse Linusson

Det blev till slut 19 spelare som antog utmaningen. 18 av oss fick gå därifrån med en nolla i protokollet, men en betydelsefull upplevelse rikare! Någon vinst blev det inte för de gotländska spelarna, men Marcus Uneson, Visby SK, bärgade i alla fall en remi.

Besöket från den olympiska guldmedaljören lockade inte bara spelare och publik. Sällan har schacket på ön fått så stort genomslag i media.

Båda tidningarna; Gotlands Allehanda och Gotlands Tidningar var på plats.

Gotlands Allehanda gjorde ett fint uppslag om schackevenemanget, även konkurrenten Gotlands Tidningar rapporterade. Liksom lokalradion och SVT Öst.

Radio P4 Gotland både direktsände och producerade två nyhetsinslag om simultanschacket.

Här nedan kan du lyssna på inslaget.

Och SVT Öst gjorde ett inslag där Pia och den yngsta motståndaren (Peter, 7 år) intervjuades.

SVT:S reportage kan du se här.

GA:s reporter utmanade därtill Pia på ett blixtparti, som blev ett teve-inslag på nyhetssajten helagotland.se

Uppmärksamheten ledde omgående till mejl från föräldrar till schackintresserade barn från både Visby och södra Gotland och redan inför schackdagen hade chansen att få möta Pia Cramling gett Hemse ASK en ny medlem. Bättre propaganda för schack än den Pia förmedlar är svår att tänka sig! Gotlands schackförbund riktar också ett stort tack till personalen på Almedalsbiblioteket, inte minst programansvarig Henrik Ramberg och Josephine Jubb, för stort engagemang och ett fint genomfört samarbete.

Text: Lasse Linusson

Inslag i SVT Inslag 1 i SR Inslag 2 i SR