Sveriges Radio om tjejsatsningen på Gotland

Publicerad 21 november, 2022 av Ingemar Falk

Radioprofilen Mari Winarve från P4 Gotland gjorde inslag med Tilde Nyqvist, Nora Duse och Helmen Mahmo när Hemse allmänna SK firade ettårsjubileum. Foto: Lasse Linusson

Hemse allmänna schackklubb har bara funnits i ett år, men har redan blivit nyhetsstoff i medier.

Här kommer en rapport från Lasse Linusson, ordförande i Gotlands Schackförbund:

Tre tårtor gick det åt när Hemse allmänna schackklubb firade ettårsjubileum. Och årsdagen uppmärksammades i lokalradion – som intervjuade tre schacktjejer.

Schack & tårta! På bilden ser vi bland andra Zaen Bakdash, Aomed Mahmo och Rita Gustavsson spela. Foto: Lasse Linusson

Efter ett års verksamhet är Hemse allmänna SK nu uppe i 56 medlemmar. En fjärdedel är kvinnliga medlemmar, jämnt fördelat på vuxna och juniorer. Att tjejer nu också tagit plats på den gotländska schackscenen var det som radioreportern Mari Winarve tog fasta på när hon dagen för jubileet besökte Högbyskolan, där många av juniormedlemmarna i klubben går.

Nora Duse i sjuan, Tilde Nyqvist i sexan och Helmen Mahmo i femman blev utfrågade om sitt schackspelande i direktsändning, som sen också blev ett nyhetsinslag:

Jubileumskvällen ägnades åt, i tur och ordning tårta, fria partier och en problemlösartävling med en schackklocka som förstapris.

Sture Arrhed, stolt och glad ordförande över en schackklubb som nu har över 50 medlemmar. Foto: Lasse Linusson

En liten guidning om schack i litteraturen var egentligen tänkt för vuxna, men många juniorer hängde på och fick höra om allt möjligt, från världsmästaren Magnus Carlsen som seriefigur på mördarjakt i Oslo till personteckning med hjälp av schack hos August Strindberg.

Av Lasse Linusson

I sammanhanget kan vi också berätta att Lasse Linusson själv varit i aktuell i medier och pratat om Niemann & Carlsen-affären.

Så här lät radioinslaget i P4 Gotland nyligen:

Lasse Linusson intervjuad i Sveriges Radio. Foto: SR
Gotlands Schackförbund