Nu väntar schackduellen Jämtland vs. Tröndelag

Publicerad 2 september, 2022 av Ingemar Falk

Adrian Söderström har högst rating av Jämtalnds spelare som anmält sig. Till höger Jämtland-Härjedalens ordförande Sven-Olof Andersson

Coronapandemin satte stopp för schackmötet mellan Jämland-Härjedalen och Tröndelag. Men kommande helg den 3–4 september är det dags för comeback för “Sjakkfejden”.

Här är arrangörernas information:

“Årligen brukar en match utspelas över kölen mellan Jämtland-Härjedalen och Tröndelagen. Efter ett tvåårigt pandemiuppehåll är det nu till helgen, 3-4 september, dags för återstart, denna gång med hotell Östersund som arena. Det blir långparti på lördagen, Sjakkfeiden, och snabbschack på söndagen, den öppna tävlingen Hurtigfeiden. Söndagstävlingen innefattar dessutom JH-distriktets DM i snabbschack. 

Matchen på lördagen kommer att spelas över ett 20-tal bord och ungdomsinslaget är stort. Den öppna söndagstävlingen Hurtigfeiden spelas med sju ronder snabbschack, 10 minuter/spelare/parti plus tilläggstid 5 sekunder/drag. Så här långt är 27 deltagare anmälda till denna tävling, varav 14 norrmän.

Traditionen med denna “landsdelskamp” började redan år 1938 med avbrott under krigsåren och tidvis även senare. Med hjälp av bl.a. Interreg-medel blev det rejäl omstart 2005, jubileumsåret efter unionsupplösningen 1905 och dessutom 70 år sedan bildandet av Jämtlands Schackförbund 1935. Den pampiga återstarten skedde på Kristiansten Festning i Trondheim under ledning av bland andra Trondheims kommunordförande Rita Ottervik och JH-ordföranden Sven-Olof Andersson, som återgäldade gästfriheten med bland annat skriften Jämtland-Härjedalens Historia 1880-1980.

Mera information om hela evenemanget och inbjudan till Hurtigfeiden finns via denna länk: Sjakkfejden 2022 (jhsf.se)

Schackmatchens hemsida