21 spelare var med när Gotlands skolmästerskap hade nypremiär

Publicerad 31 maj, 2022 av Ingemar Falk

Tvåan Anthony Bajade och vinnaren Ingemar Lindell i gymnasieklassen i Gotlands skolmästerskap. Foto: Lasse Linusson

Gotlands skolmästerskap är tillbaka på schackkalendern. 21 spelare var med i nypremiären – ett deltagarantal som säkert lär växa när turneringen satt sig om ett år eller två.

Lasse Linusson rapporterar:

“Gotlands skolmästerskap, som spelades en söndag i slutet på maj, samlade 21 deltagare. Glädjande, tycker vi arrangörer, särskilt som det var mycket länge sedan en sådan tävling genomfördes.

Högbyskolan i Hemse var platsen för drabbningarna mellan elever från sagda skola, från Öja skola, Stånga skola, Klinteskolan, Alléskolan i Visby, samt Wisbygymnasiet. Mästerskapet var utlyst att spelas i fem ronder med kort betänketid; tio minuter plus fem sekunders tillägg. En tanke med det var att använda en tid som var bekant från spel i Yes2Chess, där Högbyskolan på mellanstadiet, men än mer Romaskolan på högstadiet, haft framgångar.

Nu blev just högstadieklassen, på grund av diverse sent uppkomna transportproblem, decimerad till en match mellan Jonathan Vinberg och Tobias Ekholm, båda Klinteskolan, där Jonathan segrade. 

I gymnasieklassen deltog fyra spelare, från olika orter, men samtliga elever på Wisbygymnasiet. Det gick till ett spännande särspel mellan tre av dem och där blev resultatet: 1.Ingemar Lindell 2. Anthony Bajade och 3. Teodor Sinnemark.

Mellanstadie-klassen, med tio deltagare, spelades med Monrad-lottning. Walter Funk, Högbyskolan och medlem i såväl Hemse allmänna SK som skolschackklubben Schack Matt SK, var omutlig denna dag och “byggde staket”. Fem av fem möjliga poäng alltså. Tvåa blev Felix Prax, Alléskolan i Visby och trea Irma Sinnemark, Högbyskolan, Hemse ASK och Schack Matt SK.

I lågstadie-klassen, slutligen, vann Viktor Sinnemark (Högbyskolan, Hemse ASK, Schack Matt SK-medlem), också han på full pott. Närmast följde mycket unge Didrik Wizén från Klintehamn och Caspian Ulbricht, Öja skolschackklubb. De främsta i varje klass belönades med pokaler, ettan med bokpris och samtliga deltagare fick diplom för sin insats. 

Det var mycket tacksamt att få använda Högbyskolans kafeteria och därtill ett fint nymöblerat klassrum för spelet. Ett stort antal föräldrar och andra anhöriga slöt upp och hejade på. Flera av deltagarna har redan anmält sig för kommande träningspass och klubbkvällar i Visby, respektive Hemse. Under sommaren finns möjligheter att delta i de traditionella måndags-blixt-turneringarna, liksom i tre digitala turneringar i gruppen “Gotlands skolschack” på lichess-plattformen.

Och sen, ja sen väntar en höst med skollag-DM och mycket annat kul.”

Lasse Linusson, ordförande Gotlands schackförbund