Adrian Bohman Karlholm vann Jämtland-Härjedalens DM

Publicerad 16 november, 2021 av Ingemar Falk

“Prispallen” vid årets DM. Från vänster trean Henrik Johansson, tvåan Bengt Öberg – tillika bäste 50+ – samt segraren Adrian Bohamn Karlholm med stadigt grepp om vandringspriset. Längst till höger bästa dam Zerin Rahman.
Foto: Sven-Olof Andersson

Sven-Olof Andersson rapporterar från Jämtland-Härjedalens distriktsmästerskap:

Förra helgen, 6-7 november, spelades den 86:e upplagan av det ordinarie distriktsmästerskapet för Jämtland-Härjedalens Schackförbund.
Under rådande omständigheter blev det ett rekordlågt antal deltagare, endast åtta tappra, sju män och en kvinna, alla från Östersunds SS. Hammerdalsklubben Schack 88 brukar annars ha ett antal DM-spelare men så icke i år. Medelåldern var låg, fyra spelare var 25 år eller yngre, två i 30-årsåldern och ”veteranerna” Henrik Johansson och Bengt Öberg 44 respektive 54 år.
DM spelades med inledande två snabbschacksronder följt av två långpartier på lördagen och två långpartier på söndagen. 25-årige Adrian Bohamn Karlholm – numera återbördad till Jämtland och ÖSS efter studier Halmstad – vann samtliga sex partier och blev distriktsmästare för första gången. Närmast följde Bengt Öberg, 4,5 poäng, Henrik Johansson, 4, Stefan Granlund, Lukas Vellios och Sam Svalandeer, samtliga 2,5 poäng, samt enpoängarna Erik Oskarsson och Zerin Rahman. Sam Svalander kunde få visst grepp på Adrian men missade en kvalitetsvinst. Pris till bästa dam gick till Zerin Rahman och bäste 50+ blev Bengt Öberg.

Särskilt omnämnande förtjänar Zerin som mot Sam hittade ett snyggt damoffer som ledde till matt! Något pris till bäste junior, U20, bäste 65+ och bäste 75+ delades inte ut i brist på deltagare i dessa kategorier.

Segraren fick förutom minnespris även en inteckning i det 2012 uppsatta vandringspriset, ett konstverk av framlidne östersundsläraren Svante Sjödin. I schackkretsar synnerligen känd inte minst efter sin seger 24 mars 1964 mot dåvarande världsmästaren Tigran Petrosjan, som gästade Östersund och gav simultan i Österängsskolans ljushall mot 31 spelare. Petrosjan vann 25 partier men förlorade förutom mot Sjödin även mot Thore Manneby och spelade fyra remier.

DM har genom åren nu haft 22 olika segrare och i maratontabellen leder Lennart Burman på 28 segrar, närmast följd av Gösta Berg 10, Sven-Olof Andersson 9, Erik Arnlind 6. Fyra DM-titlar har Sven G Karlsson, Sven Kristoffersson, Henry Blomkvist och Peter Svensson. Två DM-titlar har Göran Wärdell, Stefan Andéer och Per-Olov Larsson. Var sin DM-titel har elva spelare: Carl Svedberg, Gustav Pettersson, Rickard Nyström, Gustaf Häggström, Otto Asphem, Ulf Persson, Stefan Karlsson, Denis Puleshi, Fredrik Blixt, Gunnar Hjorth och Adrian Bohman Karlholm.