Schackfeber i Gävle med flera nya spelare: ‘Vill se SSF samordna nybörjarverksamhet’

Publicerad 23 augusti, 2020 av Ingemar Falk

Angelica Lindberg om schackboomen i Gävle. Foto: Privat och Flickr

Många har under detta coronaår noterat Gävle Schackallians framfart på onlinescenen. Alliansen som även samlat flera starka spelare utefter Norrlandskusten är i dag ett av Sveriges mest aktiva – och bästa – lag i onlineschack. En imponerande prestation, då Gävle saknats i svenskt toppschack i flera år, och inte haft ett allsvenskt lag. Men nu är det nya – och ljusa tider som stundar.

I december 2019 hade Gävle Schackallians 37 registrerade medlemmar på ratinglistan – i dag finns det 61 stycken, både huvud- och bimedlemmar. Det är en ökning med 65 procent (!).

Angelica Lindberg har varit en av nyckelfigurerna för Gävle Schackallians – och hon berättar om schackfebern som nått staden.

Samtidigt passar hon på att skicka en hälsning till Sveriges schackförbund:

– Många nya hittar till schacket nu och det är svårt för dem att hitta till klubbarna, och få information och hjälp för att utvecklas. Om detta fortsätter ser jag gärna att förbundet satsar på nybörjarverksamhet och samordnar landets nybörjare.

Startade nybörjarkurs för fyra år sedan

Hösten 2016 startade Gävle Schackallians en nybörjarkurs som hölls på torsdagar medan den vanliga klubbaktiviteten fortsatte på måndagarna. Ända sedan starten har Jan-Henrik Sandberg lett, och även utvecklat nybörjarkursen.

Från start var det bara två deltagare, men med styrelsens tålamod och Jan-Henrik Sandbergs envetna arbete har gruppen stadigt växt och nått nya höga nivåer i och med onlineboomen från i våras.

– I början var det jag och en till. Vi växte snabbt i antal och blev snart en återkommande skara. Vi är både män och kvinnor i åldersspannet 3–82 år, säger Angelica Lindberg och fortsätter:

– Jan-Henrik har anpassat kursen på individnivå och vi som har varit med ett tag har tagit en större roll och hjälpt till att hålla i kursen. Många av oss har börjat spela på ordinarie klubbkvällar men ändå fortsatt komma på torsdagarna.

Klubbstämningen betydde mycket

Angelica Lindberg gjorde sin debut på klubbens speldag på måndagar våren 2017.

– Jag fick så klart storstryk länge, men alla hade så fint bemötande. De var inte bara trevliga utan de hjälpte mig att utveckla mitt spel under analyserna efteråt. Om det inte varit en sådan fin stämning hade jag nog aldrig fortsatt spela.

Klubbkänslan fanns hos Gävle Schackallians, men så kom coronapandemin i våras och satte krokben på alla klubbverksamhet. Nu var goda råd dyra för att bevara det pånyttfödda schackintresset i staden.

Lösningen blev onlineschack – och tack vare det har medlemsantalet ökat ytterligare. Det har blivit en andra våg.

Angelica Lindberg berättar:

– När pandemin slog till och det stod klart att vi inte kunde spela schack fysiskt längre så kändes det tungt för många av oss. Dels för vår kärlek till schacket, dels att vi inte skulle få det naturliga mötet längre. Jag såg att det skulle bildas en svensk lagturnering på nätet – Swedish Chess Team Battle – och fann det väldigt intressant. Jag skrev snabbt i klubbens Facebookgrupp och kollade om det fanns intresse.

– Intresset var stort och jag bildade genast ett lag på Lichess och anmälde oss. Sedan dess har både vårt onlinelag och vår fysiska klubb vuxit. Medlemmar har trillat in!

Jan-Henrik Sandberg (t v), klubbens nybörjartränare – och marknadsförare samt klubbens ordförande Fredrik Åkerlund (t h). Foto: Lars OA Hedlund

De nya medlemmarna kommer från klubbens många schackspelande vänner på andra orter, men det har också kommit helt nya spelare. Jan-Henrik Sandberg har varit flitig med att annonsera om nätschacket i olika forum både digitalt och via biblioteket.

Klubbens ordföranden Fredrik Åkerlund har hanterat medlemsregistrering, och även varit i kontakt med spelare.

– Vi är väldigt glada över alla nya medlemmar oavsett förkunskap och spelstyrka, säger Angelica Lindberg.

– Fredrik Åkerlund har dessutom varit väldigt peppande och inspirerat laget, fortsätter hon.

Inget sommaruppehåll – intresset för stort…

Samtidigt som klubben gick med i lagturneringen Swedish Chess Team Battle startade hon parallellt klubbens egna verksamhet online. Gävle Schackallians måndagsturneringar flyttade ut på nätet – och intresset var så stort att klubben tog beslut att detta år inte ta det brukliga sommaruppehållet.

– Suget efter schack har varit så stort att vi dessutom ofta anordnat flera spontana turneringar på helgerna, säger Angelica Lindberg.

I takt med det växande medlemsantalet – och framgångarna i svenska onlineserien – har flera spelare från många olika klubbar – främst från Norrland – anslutit sig.

– Vi är väldigt glada över att få spela med dessa fantastiska människor. De bidrar inte bara med spelstyrka utan även med god stämning och gemenskap; vi har väldigt roligt tillsammans, säger Angelica Lindberg och betonar att Gävle Schackallians denna vår och sommar fått ett vidare begrepp:

– Namnet Gävle Schackallians kommer av den sammanslagning av flera schackklubbar i Gävle som gjordes för länge sedan. Denna allians har nu på sätt och vis vidgats tack vare den fina förstärkningen från andra klubbar, varav vissa är belägna långt utanför Gävleområdet.

Saknar fysiska möten i klubben

Än så länge har den stora skaran Gävlespelare bara träffats online

– Vi hoppas att så fort det är möjligt kunna anordna en fysisk turnering där vi i onlinelaget får träffas och spela över riktigt bräde, säger Angelica Lindberg och tillägger. 

– Inget går upp emot det fysiska mötet mellan schackspelare och den gemenskap man får när man sitter i samma rum. Vår klubb brukar även starta alla klubbkvällar med en föreläsning, där oftast någon från klubben berättar om ett parti som den eller andra spelat. Det kan också vara en föreläsning om öppningsteori, slutspel, den psykologiska aspekten med mera. Vi är många som saknat dessa genomgångar och föreläsningar. 

Den dagen Gävle Schackallians övergår till ordinarie klubbverksamhet efter pandemin så kommer inte onlinespelande upphöra samma dag, menar Angelica Lindberg och avslutar:

– Det finns inga hinder att fortsätta komplettera vanliga klubbverksamheten med onlinespel. Då intresset är stort och vi har många aktiva och intresserade spelare så kan vi fortsätta anordna egna och spela i externt anordnade lagturneringar på nätet. Och det bästa är att vi då kan fortsätta ha kontakt med alla schackspelare som egentligen spelar i andra klubbar som har långt avstånd till den fysiska klubben.