Dam-EM rond 7: Pia på väg tillbaka

Publicerad 30 juli, 2013 av Axel Smith

Pia spelade snabbt ut sin rumänske motståndare, som inte lyckades utveckla sin vitfältare. När hon väl utvecklade den – i drag 28! – förlorade hon en bonde och var sedan snäll nog att byta av alla pjäser rakt in i ett bondeslutspel. Partiets längd, 61 drag, är inte något tecken på hur enkelt det var.
Pia ligger nu på 35:e plats. Efter morgondagens vilodag möter hon den högst rankade motståndaren så långt – IM Evgenija Ovod (2386) från Ryssland. Leder gör Thanh Trang Hoang, Ungern.

Med anledning av dam-EM i fotboll blev debatten om damfotbollens kvalitet åter aktuell. Som tidigare pratar meningsfränderna förbi varandra. Inom schacket är det enklare att konstatera att de nordiska damspelarna, Pia Cramling undantagen, är mindre ambitiösa än herrarna. Vad det beror på är en annan fråga och vad man ska göra åt det en viktigare. Att arrangera damtävlingar är ett sätt, och i EM är alla de bästa spelarna med utom Judit Polgar. Hon har heller aldrig ställt upp i ett dam-VM. Ett annat sätt är att införa ett dambord i lagtävlingarna. I Norge var ett sådant förslag uppe på sommarens kongress men röstades ned. I Frankrike är det ett dambord och bestraffning till de klubbar som tvingas lämnas walk over på det bordet, men det har lett till en del absurda situationer. Bland annat har damspelare som är mer eller mindre nybörjare med framgång krävt betalt för att ställa upp, och andra klubbar har fått rekrytera på gatan.
Jag vet inte hur de gjort i Georgien, men det lär inte vara en slump att de har fyra spelare bland topp 7 och ytterligare fyra bland de 28 främsta. Men kanske är det bara ett tecken på den allmänna schackkulturen i landet.
Axel Smith

Livesändning onsdag 15.30 – glöm inte att klicka på kugghjulet!
Resultat / Turneringshemsida (photocredits)