Pia Cramling i Dam-EM i Belgrad

Publicerad 22 juli, 2013 av Niklas Sidmar

cramling1307Imorgon spelas första ronden i Individuella EM för damer. Spelplats är Belgrad och på plats för att representera Sverige är Pia Cramling som har vunnit tävlingen två gånger, 2003 och 2010.
-Första gången jag vann hade jag en enorm spelglädje eftersom jag hade gjort ett långt uppehåll från schack när jag väntade min dotter och den andra gången gick allt min väg i partierna. Båda gångerna har jag också trivts jättebra med arrangemangen. Det känns som att ju äldre jag blir desto viktigare blir trivselfaktorn, förklarar Pia Cramling.
-Stämningen på damtävlingar brukar alltid vara riktigt härlig och dessutom satsar tjejerna alltid allt vad de kan. Ibland finns det regler som till exempel i SM, att man inte får ta remi före 40 drag, men egentligen behövs inte något sådant i damtävlingar- partierna spelas ut ändå.
Som dubbel Europamästarinna och femterankad i startfältet tillhör naturligtvis Pia favoriterna, men själv ligger hon som vanligt lågt med förväntningarna.
-Det är viktigt att trivas, få en bra rytm och komma bra ut i partierna och sedan får jag se hur långt de räcker.
Hon nämner Kateryna Lagno, Nana Dzagnidze, Victoria Cmilyte och Anna Muzychuk som tänkbara slutsegrare, men betonar också hur  jämnt det är i toppen.
-Det finns också spelare i startfältet som under året kan vara ojämna men som blir riktigt starka när de väl hittar formen. En av dem är Antoaneta Stefanova, som har vunnit EM en gång och just nu dalat lite i ranking, förklarar hon.
Nu kommer Pia närmast från SM i Örebro där hon slutade i mitten av startfältet.
-Det är klart att jag inte kan vara nöjd med mitt spel även om det tidvis var godkänt. Just med de svarta pjäserna gjorde jag i de partierna jag förlorade tidigt ett stort misstag och sedan fick jag inte någon mer chans.  Det kändes inte alls bra, konstaterar hon.
(Foto från Schack-SM i Örebro)