Pia Cramling ställs mot kvinnliga världsmästaren i Norway Chess

Publicerad 18 januari, 2024 av Ingemar Falk

Sveriges schackstjärna Pia Cramling har bjudits in till prestigefyllda Norway Chess 27 maj–7 juni. Då får hon möta bland annat regerande kvinnliga världsmästaren Ju Wenjun, Kina. Foto: Lars OA Hedlund och Stev Bonhage/FIDE

Pia Cramling blir en av schackstjärnorna i prestigefyllda Norway Chess 2024 som spelas i Stavanger 27 maj–7 juni.

Hon utgör en av sex världsspelare i schackturneringens första damtävling som har ett sponsorstöd på imponerande 2 miljoner kronor.

– Jag är så glad och ödmjuk över att få vara med i Norway Chess som är den starkaste tävlingen under året. Och jag gläder mig extra mycket åt att det är Norway Chess som tar det här initiativet och satsar på damerna på ett sätt som aldrig setts tidigare, säger Pia Cramling.

Hela startfältet i damtävlingen består av:

  • 🇨🇳JU WENJUN, Kina (2549)
    Den regerande kvinnliga världsmästaren som tog titeln 2018 och sedan försvarat den i tre VM-matcher.
  • 🇮🇳 HUMPY KONERU, Indien (2554)
    Blev stormästare redan som 15-åring och var VM-utmanare 2011. Då blev det inget guld, men har på senare år kommit tillbaka starkt med seger i VM i snabbschack 2019. Rankad tvåa i världen bland damer.
  • 🇨🇳 LEI TINGJIE, Kina (2550)
    Utmanade Ju Wenjun i senaste VM-matchen. Rankad fyra i världen bland damer.
  • 🇺🇦 ANNA MUZYTJUK, Ukraina (2525)
    Var VM-utmanare 2017. Året innan blev hon världsmästare i både blixt och snabbschack
  • 🇮🇳 VAISHALI RAMESHBABU, Indien (2481)
    Slog igenom med dunder i brak i höstas när hon erövrade stormästartiteln och tog en plats i Kandidatturneringen.
  • 🇸🇪 PIA CRAMLING, Sverige (2437)
    Sveriges och Nordens största schackstjärna i flera decennier. Gjorde OS-debut redan 1978 och håller fortfarande världsnivå. Ett bevis för det är hennes individuella OS-guld 2022.

Damturneringen avgörs samtidigt som tävlingen i öppna klassen och premisserna är desamma i båda grupperna. Samma spelplats, samma antal deltagare, samma betänketid – och likvärdiga prispengar. Norway Chess gör en unik satsning för damschacket – av hävd har kvinnor annars fått betydligt sämre prispengar. I Kandidatturneringen till exempel får kvinnorna nöja sig med hälften i prispengar. Men här i Stavanger blir allt jämställt.

En stor del i att Norway Chess kan göra denna satsning på damturneringen är att Sparebankstiftelsen SR-Bank sponsrar den med 2 miljoner kronor.

– Det är fantastiskt att Norway Chess gör det här omvälvande och historiska att inte bara arrangera en damtävling tillsammans med den traditionella supertävlingen Norway Chess med Magnus Carlsen utan även satsar på damerna på detta sätt att prispengarna är exakt samma för båda tävlingarna. Det betyder oerhört mycket och kommer att belysa och lyfta damschacket. En av schackets stora utmaningar är gapet mellan antalet kvinnliga och manliga spelare, att bara ungefär 11% av aktiva spelare i världen är kvinnor. säger Pia Cramling och fortsätter:

– Det är oerhört viktigt att prispengar och villkor för kvinnliga spelare blir bra och det kommer också få fler unga tjejer att våga satsa helhjärtat på schack när man vet om att det finns bra prispengar precis som i andra sporter.

Historiskt sett har Pia Cramling många goda minnen från tidiga schackäventyr i Norge.

– Jag spelade mycket i Norge under min ungdom. Där fanns det internationella tävlingar som framför allt Arnold Eikrem arrangerade, något som saknades på hemmaplan i Sverige, och det var i Norge jag tog två av mina normer för att bli Internationell mästare (IM).

Startfälten i Norway Chess 2024. Foto: Norway Chess

Och Pia Cramlings kärlek till Norge är besvarad. Benedicte Westre Skog som sitter i organisationskommittén för Norway Chess säger i pressmeddelandet:

– Pia Cramling är Nordens kvinnliga motsvarighet till Magnus Carlsen, och vi är glada över att hon tagit sig möjligheten att delta. Pia har visat stor entusiasm för vårt koncept, och hennes positiva synsätt, tillsammans med de andra spelarnas, gör dem utmärkta ambassadörer för den ambition med kvinnliga turneringar som vi vill visa upp för schackvärlden.

Pia Cramling blir den andra svenska spelaren att vara med i Norway Chess. Förra gången en svensk var i kamp med världseliten var 2016 då Nils Grandelius hade kvalat in via en seger i Fagernes i samma år.

Carlsen utmanas rejält

I årets startfält i den öppna klassen blir Magnus Carlsen förstås affischnamnet. Han kommer att utmanas av bland annat tre spelare som följer honom närmast på världsrankingen.

  • STARTFÄLTET, öppna klassen:
    🇳🇴 Magnus Carlsen (2830)
    🇺🇸 Fabiano Caruana (2804)
    🇺🇸 Hikaru Nakamura (2788)
    🇨🇳 Ding Liren (2780)
    🇫🇷 Alireza Firouzja (2759)
    🇮🇳 R Praggnanandhaa (2743)
Fabiano Caruana och Magnus Carlsen möts i Norway Chess 2024. Foto: Lennart Ootes/FIDE
Norway Chess, hemsida