Onsdagar blir damernas dag i ny onlineserie

Publicerad 24 januari, 2024 av Ingemar Falk

Swiss Queens Wednesday spelas på FIDE online arena varje onsdag med start den 31 januari. Foto: FIDE och World chess

Chess.com har i flera år arrangerat populära Titled Tuesday på sin spelplattform.

Nu får damerna en egen onlineserie: Swiss Queens Wednesday. Som namnet antyder avgörs damtävlingen varje onsdag. Starten sker den 31 januari klockan 17.00 och prispotten blir på 1000 dollar (10000 svenska kronor) vid alla tillfällen.

Onlineserien som arrangeras av FIDE och World chess spelas på en plattform som kanske inte är så välkänd för många, nämligen FIDE online arena.

Alla damspelare som har FIDE- eller arenatitel med aktivt medlemskap på FIDE online arena är välkomna att spela i Swiss Queens Wednesday utan extra avgift. Här anmäler man sig till första tävlingen.

Swiss Queens Wednesday fokuserar hårt på fair play. Alla som deltar ska vara uppkopplade på Zoom via webbkamera för att stävja fusk. Att kräva webbkamera är något som till exempel inte införts i Titled Tuesday, så på den punkten ligger Swiss Queens Wednesday i framkant.

Få din schacktitel online

FIDE online arena har för övrigt en speciell historia. Den startades redan 2013 av FIDE under Kirsan Iljumzjinovs regim och har på något sätt lyckats överleva både den nya ledningen med president Arkadij Dvorkovitj och konkurrensen från främst Chess.com och Lichess

Affärsidén med arenan är att spelare med Fide-id blir betalande medlemmar och har chansen att uppnå officiella schacktitlar baserat på onlineratingen (FOA) på plattformen. Dessa titlar kostar ytterligare pengar för spelaren att köpa. Men det är inga inga jättepengar. Medlemskapet för ett år är 400 kronor och för titlarna betalar man till FIDE enligt denna prislista:

  • AGM: 550 kronor.
  • AIM: 330 kronor.
  • AFM: 165 kronor.
  • ACM: 55 kronor.

Din titel följer sedan med ditt namn både på ratinglistan på FIDE:s hemsida (om du betalar ditt konto på onlinearenan) och på chess-results.

Det är inget nytt att FIDE tar betalt för schacktitlar. Så fungerar det med FM- och CM-titlar i dag. De tunga GM- och IM-titlarna är fortsatt gratis.

FIDE Online Arena har 700 000 registrerade spelare, att jämföra med Chess.coms 160 miljoner. En stor skillnad. När en kvarts miljon partier spelas på Chess.com varje minut är det samtidigt bara några hundra personer online samtidigt på FIDE Online Arena.

Men kanske kan FIDE:s spelplattform äntligen börja ta fart ordentligt? Swiss Queens Wednesday är ett event som bevisar att FIDE fortfarande har ambitioner med sin spelplattform.

Mer info & anmälan