Guninas känslosamma VM-guld – öppnade upp om svåra sjukdomen

Publicerad 31 december, 2023 av Ingemar Falk

Valentina Guninas känslor efter VM-segern. Efter den långa kampen kamp mot den svåra SLE-sjukdomen fick hon avsluta året med guld i blixtschack. Foto: Lennart Ootes/FIDE

När Valentina Gunina tog VM-guld i blixtschack besegrade hon inte bara sina motståndare – utan också sin svåra sjukdom.

Gunina som vann blixt-VM redan 2012 har de senaste åren kämpat mot sin SLE-sjukdom. Det är en kronisk reumatisk systemsjukdom som kännetecknas av att det egna immunförsvaret angriper organ i kroppen. Oftast är det lederna, huden, blodet och njurarna som blir inflammerade. Dessutom kan lungorna och hjärtat kan påverkas. SLE är mycket ovanligt. I Sverige finns endast 6 000–8 000 fall, skriver Reumatikerförbundet.

Den allvarliga sjukdomen har gjort att Valentina Gunina tappat mot världseliten. 2015 hade hon 2652 i blixtrating, men inför 2023 års VM kom hon in som blott 24:e seedad med en rating på 2348. Ett tapp på över 300 poäng som visar hur tuff kampen mot sjukdomen varit.

Ian Nepomnjasjtjij ger Valentina Gunina stora grattiskramen. Foto: Lennart Ootes

Ändå bar det hela vägen till guld den här gången – och det var en rörd Valentina Gunina som tog emot gratulationerna efteråt. Bland gratulanterna fanns också förre VM-utmanaren Ian Nepomnjasjtjij. Efter ett år med många upprörda känslor och bråk i schackvärlden stannade allt upp för ett ögonblick – och byttes ut mot kramar och tårar.

– När du sätter mig vid schackbrädet och ber mig att träna eller spela tävlingar känner jag mig mycket bättre eftersom jag inte tänker på min sjukdom och hur svår den är… Återigen måste jag säga hur stolt jag är över mig själv, sa Valentina Gunina i intervjuer efter VM-guldet i blixtschack.

Världsmästaren i den öppna klassen i VM i blixtschack – Magnus Carlsen – ger en applåd till dammästaren Valentina Gunina på presskonferensen. Foto: Lennart Ootes/FIDE

Valentina Gunin är ryska och spelade under neutral flagg i blixt-VM. Hon var en av 44 ryska schackspelare som redan våren 2022 skrev på ett öppet brev till Rysslands president Vladimir Putin och krävde omedelbart stopp på invasionskriget i Ukraina.

Topp 15 i damernas blixt-VM

PlSpelareLandPo
1GM Gunina, Valentina14
2GM Kostenjuk, Aleksandra🇨🇭13½
3GM Zhu, Jiner🇨🇳12½
4WGM Munkhzul, Turmunkh🇲🇳11½
5GM Lagno, Kateryna11½
6IM Assaubayeva, Bibisara🇰🇿11
7GM Dronavalli, Harika🇮🇳11
8WGM Kamalidenova, Meruert🇰🇿11
9GM Muzytjuk, Anna🇺🇦11
10GM Stefanova, Antoaneta🇧🇬11
11GM Gorjatjkina, Aleksandra11
12IM Sjuvalova, Polina11
13WGM Divya, Deshmukh🇮🇳11
14GM Ju, Wenjun🇨🇳11
15WIM Mkrtchyan, Mariam🇦🇲10½
Se hela resultatlistan.
Maratonpartiet mellan Humpy Koneru och Aleksandra Kostenjuk. Kolla in Kostenjuks fokuserade blick på brädet. Foto: Lennart Ootes/FIDE

I damernas tävling fick vi också se ett nytt dragrekord för ett blixt-VM. Mötet Aleksandra Kostenjuk, Schweiz och Humpy Koneru pågick i … håll i dig nu … 219 drag!