Spänning på och utanför brädet under Flick-Weekend i Linköping

Publicerad 16 mars, 2023 av Ofelia Thörnqvist

Chock var mest populärt

14 deltagare samlades den gångna helgen i Linköping för den andra upplagan av Flick-Weekend, motsvarigheten till Dam-Weekend för flickor upp till 16 år.

Fredagskvällen inleddes med fika och presentation av ledarna och helgens aktiviteter.

Sedan följde parschack, chock och andra roliga schackvarianter.

Under lördag förmiddag var det dags för mer seriös schackträning med Daniel Jogstad. Det bjöds partianalyser, visualiseringsträning med mera. Daniel höll också i en problemlösningstävling med kluringar och quiz.

Systrarna Emma och Elin Larsson tog hem förstaplatsen i problemlösningstävlingen
Daniel Jogstad, Sam Grundel och Mårten Garner samt Ofelia Thörnqvist (ej på bild) var ledare under helgen.

Efter mycket stillasittande och koncentration bröt vi sedan, liksom förra året, av med laserdome! Laserdome var MYCKET populärt bland förra årets deltagare, och undertecknad hade förstått att det var närmast ett krav att återupprepa denna succé. Nyttigt också att få komma ut och röra sig lite, och det märktes att tjejerna kom tillbaka med ny energi.

Mårten Garner utmanade sedan tjejerna med en ställning med matt i 50 (!) drag och kvällen avslutades med en föreläsning om schackhistoria med fokus på damer innan vi fick avbryta i god tid för mellofinalen, som deltagarna kunde titta på i spellokalen.

Under söndagen höll Sam Grundel i ett matnyttigt träningspass med tornslutspel.

Vi gick igenom Philidor, Lucena och andra viktiga tornslutspelsställningar

Helgen avslutades med en blixtturnering, som blev mycket jämn och spännande och halva fältet var med i kampen om förstaplatsen inför sista ronden. Med fyra deltagare på 5 poäng efter den sjunde och sista ronden fick kvalitetspoängen avgöra. Estéra Nord kammade därmed hem förstaplatsen, tätt följd av Emma Larsson och My Hedman Ljungqvist. Även Alma Syberfeldt tog 5 poäng men med lite lägre kvalitetspoäng. Fullständiga resultat från blixtturneringen finns här

Guldmedaljören Estéra Nord i mitten flankerad av tvåan Emma Larsson och trean My Hedman Ljungqvist

Samtliga deltagare var glada och nöjda efter helgen, och det är värdefullt för tjejerna att få träffas och knyta nya vänskapsband.

Alla deltagarna i Flick-Weekend 2023