Anna Cramling till CNN: Kan kännas ensamt att vara damschackspelare

Publicerad 31 mars, 2023 av Ingemar Falk

Anna Cramling på startsidan på CNN.com. Foto: CNN

Anna Cramling är på framsidan på en av världens ledande nyhetssajter: CNN.com.

I intervjun berättar hon om sin karriär som streamare och schackspelare – men också om utsatta situationer hon upplevt som damschackspelare.

– Under en tävling sa domaren till mig att inte bära shorts eftersom jag distraherade män, säger Anna Cramling till CNN.

Händelsen skedde utomlands, och hon har erfarenhet av damschackspelarnas situation på de många tävlingar hon deltagit i runt om i världen.

– Ett av huvudproblemen har varit att det finns så många fler killar än tjejer som spelar schack, och att vara kvinna på en schackturnering kan ibland kännas ensamt. Jag har ibland spelat i turneringar med över 300 deltagare, där bara fem har varit kvinnor, säger Anna Cramling till CNN och fortsätter i intervjun:

– Jag tror att en av anledningarna till att så få kvinnor tävlar är att miljön i schackturneringar kan vara väldigt fientlig mot dem, och jag vet att många, många kvinnor har historier som min. Eller värre.

Anna Cramling spelar mot världsmästaren Magnus Carlsen. Partiet sänds på hennes Twitchkanal. Foto: Twitch

Men trots detta är kärleken till spelet stor för Anna Cramling. Nu använder hon sin Twitchkanal för att inspirera andra att börja spela. Framför allt vill hon locka fram glädjen med schack och att det ska kännas roligt och inkluderande för alla.

Anna Cramling säger vidare i intervjun att hon vill försöka få fler kvinnor att spela schack, men säger också att den andra delen av schacket behöver göra sitt jobb.

Här är ett bra exempel när turneringsarrangören Stockholms Schackförbund gav Anna Cramling ett eget bord under Rilton Cup för att kunna sända på sin Twitchkanal. Partierna sågs av tiotusentals tittare och blev ett bra skyltfönster för både turneringen och schacket. Bredvid brädet stod en blomma varje dag. Foto: Lars OA Hedlund

– Schacktränare, spelare och speciellt turneringsarrangörer ska sätta de bästa exemplen för att få människor att känna sig välkomna, oavsett vilka de är. Schack är ett spel för alla, säger Anna Cramling till CNN.

Damschack i Sverige

Här i Sverige har det sedan några år tillbaka blivit allt vanligare med speciella dampriser för att få fler kvinnor till schackturneringar. Ledare som Peter Hlawatsch har i decennier visat vägen. Ända sedan 1990-talet har han arrangerat mycket uppskattade damtävlingar.

När Pia Cramling hyllades för sitt OS-guld i somras var Peter Hlawatsch på plats. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges Schackförbund har på senare arbetat målmedvetet för att lyfta damschacket. Ett kvinnligt schacknätverk har startats – och på den här sidan kan du läsa allt om SSF:s arbete med damschack.

Det finns flera olika sätt för kvinnor att mötas i schacknätverk:

Med Ofelia Thörnqvist som damschackansvarig arrangerar förbundet träningar, träffar och schackweekends för kvinnor. Nytt är också att dam-SM i snabbschack och Damallsvenskan återkommit på tävlingsprogrammet.

Mycket har gjorts de senaste åren, men mycket jobb återstår också för svenskt schack.

I det nyss avslutande elitseriesammandraget i Schackallsvenskan fanns det bara en kvinna bland de 160 spelarna. Ett kvinnligt deltagande på 0,6 procent. Vem som var enda kvinnan? Jo, Annas mamma Pia Cramling.

SSF:s arbete för att motverka trakasserier

Sveriges Schackförbund arbetar aktivt för att förebygga och agera mot missförhållanden inom schacket, och arbetar efter en antagen värdegrund och uppförandekod.

Känner du att du behöver hjälp och stöd finns Sveriges Schackförbunds visselblåsartjänst. Du kan läsa mer om det här.

Visselblåsartjänsten är ett av många verktyg SSF använder för att fånga upp eventuella fall på ett tidigt stadium så de inte bara passerar eller sopas under mattan. Fallen kan exempelvis röra sig om trakasserier, övergrepp och ekonomiska oegentligheter.

Sveriges Schackförbunds sida med visselblåsartjänsten.

Det är en säker och användarvänlig tjänst för anonym rapportering. Sveriges Schackförbunds visselblåsarfunktionen är enkel och trygg att använda och uppfyller GDPR:s krav. Målgruppen är alla som på något sätt verkar inom schacket – det kan vara allt ifrån medlemmar, förtroendevalda, schackföräldrar, lärare och elever i skolor med flera.

Sveriges Schackförbunds uppförandekod är baserad på Sveroks ”Svensk e-sports code of conduct”. 

Uppförandekoden är framtagen för att se till att schack blir så inkluderande som möjligt. I uppförandekoden betonas det att alla behöver ta ett individuellt ansvar för hur man beter sig mot andra, och att reglerna för detta gäller både på och utanför tävling.

Läs hela intervjun SSF:s visselblåsartjänst Mer om damschack