Stjärnor från Ukraina och Ryssland är med i VM-racet

Publicerad 25 oktober, 2022 av Ingemar Falk

Här är de åtta spelarna som gör upp i damernas kandidatturnering i schack. Foto: FIDE/Michal Walusza

Kandidatfinalen i damernas VM-race i schack kan sluta med en duell mellan spelare från Ukraina och Ryssland.

Världsschackförbundet FIDE tillåter ryska deltagare i turneringar, men att de då spelar under FIDE-flagg.

Damernas kandidattävling är inget undantag, men det blir svårt, om inte omöjligt, att hålla politiken borta om någon av Ukrainasystrarna Maria och Anna Muzytjuk vinner sin grupp samtidigt som någon av ryskorna tar hem grupp B.

Då blir det en finaldrabbning mellan spelare från Ukraina och Ryssland.

Nu har arrangörerna skiljt åt spelarna i första steget. Maria och Anna Muzytjuk spelar i grupp A i Monaco 25 oktober–6 november medan grupp B med de tre ryskorna avgörs i Uzbekistan i slutet av november.

Kandidatfinalen mellan gruppvinnarna spelas under första kvartalet 2023 och segraren där får möta regerande världsmästaren Ju Wenjun, Kina, i en VM-match.

Formatet i damernas kandidatturnering är ett nytt test från FIDE. De fyra spelarna i varje grupp delas nämligen upp i två matcher.

Slutspelsträden i båda grupperna.

I grupp A möts Humpy Koneru och Anna Muzytjuk i ena matchen, medan Maria Muzytjuk och Lei Tingjie drabbar samman i den andra. Segrarna efter de fyra partierna i de mötena gör upp i en gruppfinal som varar i sex partier. Vinnaren där går till kandidatfinalen.

När matcherna i grupp A inleddes på tisdagskvällen blev det förluster för systrarna Muzytjuk. Nu har de tre partier på sig att slå tillbaka och utjämna matcherna.

Live, kl 15.00