Seger och guldmedaljer för Team Pelaro Alingsås

Publicerad 27 september, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Segrande laget vid prisutdelningen. Från vänster Susanna Berg Laachiri, Svetlana Agrest, Inna Agrest ,Matilda Holmgren, Eva Johansson och lagkaptenen Anders Wengholm. Foto: Lars OA Hedlund

Damallsvenskan har haft nypremiär under den gångna helgen och visade sig bli ett både lyckat och populärt arrangemang. Sammanlagt kom 13 lag till start och totalt spelade 61 kvinnliga spelare. Känns som det måste vara någon form av rekord. Precis som Ofelia Thörnqvist – damschacksansvarig för Sveriges Schackförbund – påpekade i inledningstalet är det inte ofta man ser så många kvinnliga spelare samtidigt.

Turneringen sändes med livepartier på flera olika schacksidor samt även live-TV där Deniz Arman kommenterade partierna

Undertecknad var en av deltagarna i Team Pelaro Alingsås och fick vara med att föra fram laget till seger. Det var mycket spännande och hårt i toppen.

Wasa SK var en förhandsfavorit. Redan i tredje ronden var det dags för mötet mellan dem och Team Pelaro Alingsås och självklart en viktig match som skulle ha stor betydelse.

Bild från den viktiga och laddade matchen. Närmast kameran ser vi Eva Johansson t.v småprata med Linn Olsson. Efter småpratet blev det en stenhård batalj mellan dessa två som slutade remi. Foto: Lars OA Hedlund .

Inna Agrest vann – och som tidigare har rapporterats här – genom ett fint parti med ett vackert tornoffer mot Laura Rogule. Svetlana Agrest spelade remi mot Jelena Andric. Eva Johansson och Linn Olsson hade en vild tidsnödsbatalj som slutade med remischackar. Efter det var det enbart mitt eget parti kvar som visade sig innehålla stor dramatik. Ett parti som svängde ordentligt ! Efter lång kamp gav Cristine Mariano-Wågman upp vinstförsöken och insåg att ställningen var remi och inte gick att vinna. Den viktiga remin och även segern för laget var bärgad!

Manhem var också ett lag som nämndes som förhandsfavoriter. De hade dessutom imponerande nog anmält fyra lag till tävlingen. Nedan ser vi en bild på alla spelare som var med.

Manhems alla spelare tillsammans med lagkaptenen Claes Nilsheden. Foto: Lars OA Hedlund

I rond fyra var det dags för oss att möta Manhems förstalag. Båda Manhem och vi hade vunnit alla våra matcher. En viktig match i resan mot seger.

Koncentrationen på topp under den viktiga matchen som följs av lagkaptenen Anders Wengholm. Foto: Lars OA Hedlund.

Även denna match gick vår väg. Inna Agrest och Siv Bengtsson spelade remi på första bordet och resten av oss vann våra partier. Även det en viktig seger för laget!

I femte ronden väntade laget med namnet N ( ny variant) där alla spelare var mellan 11 – 13 år gamla. En spännande match där vi lyckades vinna alla våra partier och därmed hade ett viktigt läge inför den avgörande och sista ronden.

Där väntade Livsnjutarna, också ett farligt lag med många starka spelare och Ellinor Frisk på första bord. Nedan en bild från de två första borden.

Inna Agrest mot Ellinor Frisk och Svetlana Agrest mot Jessica Bengtsson i sista rondens spännande match. Foto: Lars OA Hedlund

Vi visste att oavgjort skulle räcka till seger vilket gav laget en liten fördel men självklart kan allt hända. Svetlana spelade remi mot Jessica. Själv hamnade jag illa till mot Angelina Fransson och förlorade det partiet. Kändes lite oroväckande och speciellt med tanke på när jag vände på huvudet och såg hur min lagkamrat Eva Johansson förlorade kvalité mot Louise Segerfelt. Det var dock ingen farlig kvalité att förlora då Eva fick igång ett minst sagt förkrossande angrepp.

Med det var det endast ett parti kvar i matchen och det var Inna mot Ellinor. Det räckte med remi för oss men Inna stod väldigt bra och det var svårt för Ellinor att få till något riktigt motspel. Det blev också seger för Inna. Ett fint positionellt anlagt parti av Inna som som visade hur mycket löparparets styrka kan betyda.

Med det partiet var Damallsvenskan 2022 avgjord och första platsen gick till Team Pelaro Alingsås. På andra plats slutade Wasa och på tredje plats Livsnjutarna.

Lite mer bilder från turneringen ser vi här nedan.

Mötet i första ronden mellan Team Pelaro Alingsås och Uppsala. Foto: Lars OA Hedlund
Wasa mot lag N ( ny variant) från sista ronden med lagkaptenen Birger Wenzel som intresserad åskådare. Foto: Lars OA Hedlund

Det fanns mycket kreativitet när det gällde att skapa lag och vilket bland t.ex annat märktes i det fantasifulla namnet Livsnjutarna. Vi kunde även se lag som hade tänkt till när det gällde klädsel. Laget Småland är ett sådant exempel .

Laget Småland matchade varandra bra i sina matchkläder. Från vä Helena Gustafsson, Yvonne Wetterling, Johanna Lundström och Cajsa Lindberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Sammanfattningsvis kändes detta som ett mycket lyckat arrangemang och förhoppningsvis kan det bli något som återkommer varje år. Det var också en otrolig mix av både olika spelstyrkor samt blandade åldrar. En del var aktiva landslagspelare som t.ex Inna Agrest och Jelena Andric som nyligen spelade med i Sveriges OS-lag i Indien. Andra hade inte spelat schack på väldigt länge. Ett sådant exempel var t.ex Connie Friberg som inte spelat på fyrtio ( ! ) år men blev övertalad att ställa upp. Trots så lång frånvaro visade Connie prov på stabilt spel och det blev bland annat en remi mot rutinerade Cajsa Lindberg. Här en bild på Connie med sina lagkamrater i Skara SS och Kristallens SK.

Skara SS och Kristallen var sammanslagna till ett lag. Från vänster Estera Nord, Connie Friberg, Anna Syberfeldt och Alma Syberfeldt. Foto: Lars OA Hedlund.

Avslutningsvis några frågor till segerlagets lagkapten Anders Wengholm.

Hur kom klubben på att man ville anmäla ett damlag till tävlingen ?

– Den som var pådrivande för att vi skulle ställa upp var Inna då hon var helt säker på att hon skulle kunna få med sin mor Svetlana i laget. Det kändes för uppfordrande och bra för att inte försöka få till ett konkurrenskraftigt lag.

När började du ana segervittring under själva turneringen?

-Även om vi var segerrika tänkte jag att det kommer att vara en jämn kamp ända in i kaklet. Så blev det också. Det var först när Eva lyckades vända sitt parti och vinna i sista ronden som jag hoppades på seger. Det var mycket jämna matcher i toppen mellan Wasa, Livsnjutarna och vi. Alla matcher slutade med 2,5 – 1, 5. Vi var starkast denna gång.

Vad tror du en sådan här tävling kan betyda för framtiden och har du några andra tankar du vill dela med dig av ?

-Visst är det härligt med lagtävling och jag hoppas en sådan här turnering kan inspirera tjejerna/ kvinnorna i sitt schackintresse. Jag föreställer mig att det måste kännas som en annan slags turnering än vad man är van vid. Det kanske t.om går att till en annan gång putsa på formatet. Det var ganska intensivt och det vore kul om det fanns tid för en gemensam aktivitet förutom schacket.

Tävling är bra och kul. Det är trevligt om man i detta även kan inkludera gemenskap i vårt fina schackintresse!

Resultat Manhem och Team Pelaro Alingsås delar ledningen 13 lag är med Bilder av Lars OA Hedlund