“Får jag din autograf, Pia?”

Publicerad 23 augusti, 2022 av Ingemar Falk

Indiens ambassadör Tanmaya Lal ville ha Pia Cramlings autograf. Foto: Lars OA Hedlund

Med 100 anmälda var det dukat för guldfest på Stockholms schacksalonger när Pia Cramling hyllades för sin individuella guldmedalj i schack-OS 2022.

Flera kända schackprofiler och Pia Cramling-fans tog plats för att avnjuta mat, tal, applåder, hurrarop och videohälsningar.

En av alla supportrar på plats var Indiens ambassadör Tanmaya Lal. Han fick ett schackbräde med Viswanathan Anands hälsning i gåva av Sveriges schackförbunds ordförande Håkan Jalling.

Sveriges schackförbunds ordförande Håkan Jalling och Indiens ambassadör Tanmaya Lal. Foto: Lars OA Hedlund

Tanmaya Lal bugade och tackade – och räckte snabbt brädet till Pia Cramling. Klart att han ville ha hennes autograf på brädet också!

Det blev en förundransvärd kväll med mycket skratt och känslor. Att Pia Cramling lyckades ta OS-guld 44 år efter sin allra första OS-medalj är en enastående bedrift och när videohälsningar droppade in från schackstjärnor blev det ytterligare en påminnelse för alla festgäster vilken speciell prestation hon gjort, och vilken speciell kväll det blev att minnas.

Schacklegendaren Judit Polgar var med för att hylla Pia Cramling via video:

Och redan tidigare hade Magnus Carlsen skickat in sin grattisvideo till våra kvinnliga schackstjärna.

Jan Ståhlberg, Tom Wedberg, Pia Cramling, Joel Sjöstrand och Håkan Jalling. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges Schackförbund, Svenska Schackakademien, Stockholms Schackförbund och Pia Cramlings klubb Wasa SK visade sin uppskattning med en gåva på 60 000 kronor. När jättechecken bars in i lokalen blev Pia Cramling stum av förvåning medan applåderna fyllde lokalen.

Sedan Sveriges schackförbund Håkan Jalling hälsat alla välkomna tog Pia Cramlings bror Dan till orda, och han berättade hur allt startade i schackklubben Passanten. Sen fick Huddingeklubbens Sven-Erik Pettersson via direktsänd video gratulera sin adept som växte upp till en världsstjärna.

Pia Cramling skriver själv om honom på Facebooksidan:

Sven-Erik Pettersson i sin videohälsning till Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

“En som också hörde av sig har jag inte sett på nästan 30 år. Sven Erik Pettersson som 1973 bestämde sig för att starta en egen schackklubb SK Passanten när det inte fanns någon i Huddinge. Det är jag väldigt tacksam för. Där för 50 år sedan upptäckte jag schacket, dess magi. Och det kom att bli min passion i livet.”

Schackakademiens preses Jan Ståhlberg. Foto: Lars OA Hedlund

Bland talarna fanns Jan Ståhlberg, preses i Schackakademien, Bo Aurehl, Schackakademien, Tom Wedberg, ordförande i Wasa SK, Ofelia Thörnqvist, damschackansvarig i Sveriges Schackförbund, Joel Sjöstrand, Stockholms Schackförbund, Lennart Örnmarker, Rockaden Stockholm och Vladimir Poley, SS 4 Springare.

Christina Svensson, Kristina Flynner och Ofelia Thörnqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Även Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson hade kommit till guldfesten för att hålla ett tal till Pia Cramling. Där och då kom han ut som en passionerad amatörschackspelare som beundrades av Pia Cramlings OS-partier i Svenska Dagbladets schackspalt.

RF:s ordförande Björn Eriksson. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev känslosamt när stunden kom då Pia Cramling-medaljen skulle delas ut till ledare som arbetat extra för att lyfta schacket bland unga tjejer och kvinnor.

Två medaljer delades ut – en gick till Jens Petersson som i flera år arrangerat Tjejträffen.

Pia Cramling och Jens Petersson. Foto: Lars OA Hedlund

Han hade suttit vid honnörsbordet hela kvällen men inte haft en aning om att det fanns en särskild anledning till det. Han skulle ju hyllas med en Pia Cramling-medalj. En märkbart rörd Jens Petersson sa att det var det finaste pris han någonsin fått, och i sitt tacktal vände han sig också till Pia Cramlings familj med maken Juan Bellón och dottern Anna Cramling. Han lyfte fram schackinfluencern Anna Cramling som via sin Twitchkanal fångar nya unga schackentusiaster.

Den andra medaljen gick till Conny Holst, Limhamns SK. Conny Holst var väldigt stolt att få medaljen och lät hälsa att han tyvärr inte hunnit resa upp. Schacklokalerna behövde städas inför den kommande juniorsäsongen. Så talar en sann schackledare.

När guldfesten hade nått sitt slut dröjde sig många gäster kvar. Det var som att många vill vara kvar vid den speciella känslan som bubblat upp under kvällen.

Pia Cramling och tävlingsarrangören Peter Hlawatsch. Foto: Lars OA Hedlund

Det var Pia Cramlings kväll, men också svenska damschackets kväll.

I sitt avslutande tacktal var det Pia Cramlings tur att hylla sina hjältar: lagkamraterna Inna Agrest, Anna Cramling, Viktoria Johansson och Jelena Andric samt ledaren – och maken – Juan Bellón som alla bidrog till ett OS som länge kommer att ligga henne varmt om hjärtat.

I huvudrollen i guldfesten: Pia Cramling, Juan Bellón och Anna Cramling. Foto: Lars OA Hedlund

Lars OA Hedlunds alla bilder Se alla videohälsningar