Damlaget vann en övertygande seger

Publicerad 19 maj, 2022 av Susanna Berg Laachiri

Spelet kan börja. Vy över spellokalen . Domaren Jonas Sandbom – som inte syns i bild- informerar om regler . Foto: Lars OA Hedlund

Det är inte ofta det är match mellan damlag och herrlag här i Sverige. Nu i onsdags var det dags för första gången på länge. Idén föddes redan i mars 2020 av Stockholms Schackförbund, men den då pågående pandemin satte stopp för det hela.

Glädjande nog fanns projektet kvar och kunde nu äntligen bli av. Damlaget leddes av ingen mindre än stormästaren Pia Cramling. Från början hade tretton damer tackat ja till spel men återbud gjorde att några försvann. Emellertid ett mycket bra deltagande, och helt klart är att en match av detta slag väcker stort intresse.

Herrlaget bestod av till större delen av representanter från Stockholms Schackförbund. Ordförande Joel Sjöstrand fick på första bord möta Pia Cramling och så småningom se sig besegrad i båda partierna. Alla spelare hade både ett svart och vitt parti med betänketid 25 minuter.

Pia Cramling i partiet mot Joel Sjöstrand. Dan Haglund är intresserad åskådare. Foto: Lars OA Hedlund

Sveriges Schackförbunds damschacksansvariga Ofelia Thörnqvist passade på att göra ett besök i Stockholm. Ofelia fick tillfälle både att spela med i matchen och informera om kommande damschacksaktiviteter.

Damschacksansvariga Ofelia Thörnqvist t. h. var på plats. Här en pratstund med Paula Svensson. Foto: Lars OA Hedlund

Ett titt på laguppställningen bland damlagets motståndare gör att vi får se ett extra välkänt namn. Nämligen redaktören här på schack.se. Ingemar Falk tog en paus från skrivandet och fick nu sätta sig på andra sidan brädet.

Ingemar Falk t.h tog sig tid att vara med i laget. Om någon undrar över motståndaren så hoppade Per Brodén t.v in i damlaget pga sent återbud. Per hade inget emot det ,och är man schackspelare är man ju oftast van att vara flexibel.. Foto: Lars OA Hedlund

Det delades ut två specialpriser för fint anlagda och spelade partier. De priserna gick till juniorerna Lavinia Valcu och Solomia Truskavetska.

Solomia Truskavetska t.voch Lavinia Valcu fick specialpris för att de spelade fina partier. Både två vann sina två partier. Foto: Lars OA Hedlund

Tomas Silfver från Stockholms Schackförbund var en av dem som ansvarade för detta arrangemang. Han berättar att det kändes väldigt bra att kunna genomföra denna match, och att säkert kommer innebära ett ökat intresse för damschack. Tanken är att det ska bli en årligt återkommande arrangemang.

På frågan vad som planeras för övrigt och om det finns några speciellt riktade aktiviteter för att stödja damschacket nämner han att man från Stockholms Schackförbunds sida stöttar de arrangemang som genomförs i Stockholm.

I september kommer SM för damer i snabbschack och blixt att gå av stapeln i Stockholm. Man vill också att det ska bli en återkommande damturnering varje helg i september.

Hur gick då matchen ? Som rubriken säger vann damlaget med fina siffror. Resultat i bordsordning här nedan:

Som tidigare nämns kommer detta att bli ett årligt återkommande arrangemang. Det gör ju att herrlaget har alla möjligheter att utmana damlaget för revansch !