Historiskt damrekord i lag-DM i Stockholm på måndagen

Publicerad 24 april, 2022 av Ingemar Falk

IM Elisabeth Pähtz och GM Pia Cramling är en av sju kvinnor i Wasa SK:s lag som spelar i lag-DM på måndagskvällen. Foto: Lars OA Hedlund

Det tog 111 år, men nu så. För denna måndagskväll kommer detta att hända:
I elitserien i Stockholms lag-DM kommer en klubb att ställa upp med hälften kvinnor i sitt lag. Det ska aldrig tidigare ha hänt i Stockholms lagturnering sedan starten 1911.

Denna bit av schackhistoria skrivs i samband med världsschackförbundets satsning på ett damår, och det är Wasa SK som tagit ut sju kvinnor inför sista omgångens möte mot Kungstornet. En match som avgörs på 14 bord.

Det är namnkunniga kvinnliga stjärnor som kommer till start:

  • GM Pia Cramling.
  • IM Elisabeth Pähtz.
  • WGM Laura Rogule.
  • WGM Dana Reizniece-Ozola.
  • WIM Irina Tetenkina.
  • WIM Borislava Borisova.
  • WFM Jelena Andric.

Schackmatchen blir extra glansfull när FIDE:s VD, Dana Reizniece-Ozola, är med och skriver historia – vilket borgar för att händelsen får stort genomslag för Sverige i schackvärlden.

Dana Reizniece-Ozola. Foto: Lars OA Hedlund

Wasa SK:s lagledare Birger Wenzel berättar hur idén föddes:

– Jag har länge planerat för det här eftersom jag vet att Pia Cramling i många år lobbyat hos Stockholms Schackförbund för att få ett av de 14 borden till ett permanent dambord utan att ha lyckats. Jag ville hjälpa henne att göra en markering och försöka få till 50 procent kvinnor i Wasalaget i någon match i årets lag-DM. Och nu har vi lyckats.

Birger Wenzel. Foto: Lars OA Hedlund

Besökare i Stockholms schacksalonger får nu bevittna Pia Cramlings och Birger Wenzels vision. I salongerna spelas samtidigt den avgörande finalen mellan Stockholms Schacksällskap och Rockaden Stockholm. Wasa SK:s match mot Kungstornet avgör vilket lag som tar bronset.

Besökarna kan också se fram emot en mer högtidlig spelkväll på Stockholms Schacksalonger än vanligt. Peter Hlawatsch som i många stöttat svenskt schack och lyft damschacket har planerat för lite överraskningar. Det blir säkert en stor kväll för Peter Hlawatsch.

Peter Hlawatsch gav både tal och löpsedel till Pia Cramling efter hennes femteplats i blixt-VM 2017. Foto: Lars OA Hedlund

Wasa SK har också anlitat tv-producenten Daniel Ivarsson som ska filma och göra intervjuer under lag-DM-kvällen.

Resultat