Susanna Berg Laachiris schackblogg toppar listan

Publicerad 15 februari, 2022 av Ingemar Falk

Susanna Berg Laachiri är schackbloggare med namnet Schackelina. Foto: Lars OA Hedlund

Sajten bloggo.nu har 100 000 svenska bloggare. En av dem är WFM Susanna Berg Laachiri som skriver schackbloggen Schackelina.

Sedan schackintresset steg med rekordfart i och med onlineboomen och framför allt Netflixserien “The queen’s gambit” har Susanna Berg Laachiris läsekrets stadigt ökat.

Och nyligen kom kvittot på bloggsuccén. Schackelina var den mest lästa bloggen på hela bloggo.nu förra veckan.

Guldmedalj till schackbloggen Schackelina på bloggo.nu. Foto: Bloggo.nu

Vi börjar med en sportfråga: Hur känns det?
– Ja, det känns väldigt roligt naturligtvis.  När jag startade min blogg för sex år sedan trodde jag nog inte att jag skulle få så många läsare, säger Susanna Berg Laachiri som också är regelbunden skribent här på schack.se.

Hon fortsätter:

– För mig var det mycket ett sätt att hitta en balans mellan arbete, och ha tid för min egen schackträning. Den balansen är fortfarande ett pågående projekt, men bloggen har hjälpt mig mycket. Jag var heller inte beredd att så många tyckte om att jag blandade vardagsliv och schack, men det har blivit uppskattat känner jag.  

Hur många timmar i veckan jobbar du med bloggen?
– Det är ganska många timmar. Ett blogginlägg tar lång tid eftersom jag analyserar och skriver om olika ställningar. Samtidigt är det lärorikt, och extra roligt om jag kan ta fram någon riktigt spännande ställning, eller något klurigt problem, säger Susanna Berg Laachiri och fortsätter:

– Sedan skriver jag även om andra saker i min blogg och tar med det som händer runt omkring i vardagen. Ibland dramatik som när en duva flög in i fönstret på balkongen och jag fick ringa efter djurambulans, eller när vi blev utelåsta på semestern. Det kan också bli lite tips på serier och olika maträtter.

Susanna Berg Laachiris startsida för bloggen Schackelina. Foto: Bloggo.nu och Lars OA Hedlund

– Jag skriver inte varje dag men mina inlägg blir ganska långa då jag känner att det finns mycket att skriva om. Jag tycker också om att skildra partier i skrift på ett dramatiskt sätt. Schack är lite som en sagovärld för mig, och ibland känns det som om jag skriver en berättelse.

– Sammanfattningsvis lägger jag ner mycket arbete på min blogg. Det  är absolut värt att göra det. Jag tycker om att skriva. Alla positiva kommentarer jag har fått om mina inlägg betyder mycket och värmer verkligen. Extra roligt när någon av mina läsare delar med sig att de känner igen sig i det jag har skrivit.    

På vilket sätt känner du att intresset ökat senaste två åren med läsarengagemanget för din schackblogg?
– Jag kände nog att intresset ökat i samband med schackboomen när Netflix-serien “The queen’s gambit” kom. Man söker sig till schack på ett annat sätt än förut. Antalet kvinnor som ville lära sig spela schack ökade ju också efter den serien, Det är kanske också intressant för kvinnliga spelare att läsa om en kvinnlig spelare som bloggar om schack. Jag skriver ju bland annat om hur det kan kännas att vara ensam kvinna på turneringar, förklarar Susanna Berg Laachiri och fortsätter:

Startdags! Susanna Berg Laachiri inför en av rondstarterna i Hasselbacken Chess Open i Stockholm hösten 2021. Foto: Lars OA Hedlund

– Jag tror att anledningen till att min blogg kan sticka ut och synas på en sajt med så många andra bloggar, i ett så pass annorlunda ämne som schack, är just detta med att schackboomen. Schack syns på ett helt annat sätt än tidigare överhuvudtaget.  
  . 
Vilka är dina tips till den som också vill starta en blogg? 
– Jag tvekade i början för jag trodde det skulle vara svårt, men det är inte så svårt som man tror. Kanske tror man att  man måste ha uppseendeväckande saker att skriva om, men vardagslivet räcker längre än vad man tror. Schack har ju också den fördelen att det inte är händelselöst. 

– Schack är magiskt och det vill jag skildra i min blogg! 

– Ska man starta en blogg får man vara beredd att bjuda på sig själv när man delar med sig av sina tankar. Det kan ibland ge en lite speciell känsla. Många gånger när jag skrivit ett inlägg kan jag undra hur det ska tas emot, men man måste våga visa vem man är.  

– Det är synd att det inte finns fler svenska schackbloggar. Jag tycker själv mycket om att läsa olka turneringsreferat, och även på Facebook när någon berättar om ett parti hen spelat. Det är det som är fördelen med schackbloggar och även andra bloggar, att man har möjlighet att dela sina upplevelser och människor kan känna igen sig.

Läs bloggen Schackelina