Damträningen fortsätter regelbundet med positiva effekter

Publicerad 7 oktober, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Viktoria Johansson t. v och Jelena Andric är båda deltagare i damträningsgruppen som har regelbunden träning varje månad. Foto: Lars OA Hedlund

Förra veckan fick deltagarna i damträningsgruppen möjlighet att hålla träning igen och träffas på Stockholms Schacksalonger. Det efter att träningen hållits digitalt sedan pandemin startade.

Damträningen startade i mars år 2019 på initiativ av Sveriges Schackförbund. Stockholms Schackförbund ställde upp med att tillhandhålla lokal. Ansvarig för och den som leder träningen är stormästaren Juan Bellon.

Det som är glädjande med träningen är att sedan starten har det regelbundet varit träningtillfälle en gång i månaden. Pandemin har inte stoppat det hela. Tvärtom breddat träningen då en del nya deltagare från resten av landet har fått möjighet att vara med digitalt via Zoom.

En annan positiv sak är att det är tydligt vilka positiva effekter träningen ger när det gäller aktivitet bland de kvinnliga deltagarna.

För att ge några exempel har både Viktoria Johansson och Jelena Andric varit aktiva i landslaget. Viktoria spelade en stark turnering i Riga i somras. Jelena deltog ganska nyligen i Europacupen i Makedonien där hon representerade sin klubb Wasa SK. I Makedonien deltog även Eva Johansson från träningsgruppen för sin klubb Team Pelaro Alingsås. Eva är en av dem från resten av landet som har fått möjlighet att vara med på träningen.

Flera av deltagarna kommer dessutom att ställa upp i kommande turneringen på Hassselbacken i november. Även det stundande arrangemanget Dam-Weekend i början på december har anmälda spelare från träningsgruppen. Ett helt klart bra resultat med andra ord när det gäller effekten av träning.

Träningsupplägget är utarbetat av Juan Bellon och har fått bra respons av oss deltagare. En varierande mix av studier, tornslutspel, mittspel och taktiska övningar. Senast fick vi i uppgift tio kombinationer att lösa samt att skriva ned lösningen och lämna in för rättning.

Lämnar ett exempel här på en av dessa .

Agudeza tactica är titeln vilket betyder taktisk skärpa på spanska. De av läsarna som vill prova att lösa övningen kan göra det här nedan. Längt ned i artikeln finns lösningen i partivisaren att spela igenom. En liten varning dock… Det är inte så lätt som det ser ut!

Träningen fortsätter som tidigare en gång i månaden. I skrivande stund lite oklart i vilken form men tanken är att göra en mix, Det vill säga ibland träffas digitalt och vid en del tillfällen kunna ses tillsammans i träningslokalen. Värt att nämna är att sist hade vi en mix då några av deltagarna kunde ta del av mötet digitalt medan vi andra var på plats. Tekniken ger många möjligheter.

Helt klart är i vilket fall som helst de positiva effekter som damträningen ger och hur uppskattat det är !

Här nedan går det att spela igenom lösningen till övningen vi fick. Fällan var att man inte ska försöka sig på att schacka direkt – även om det kan se lockande ut – då vit har en motkontring som är viktig att se.