18-åriga talangen blev USA:s nya kvinnliga mästare

Publicerad 19 oktober, 2021 av Ingemar Falk

Nya schackstjärnan Carissa Yip. Foto: Lennart Ootes/Saint Louis chess club

Irina Krush har i många år dominerat damschacket i USA, men nu kommer den nya generation.

Blott 18-åriga Carissa Yip blev på måndagskvällen amerikansk mästare. Irina Krush fick nöja sig med tredjeplatsen.

Segern i damernas USA-mästerskap är den största framgången i Carissa Yips unga karriär. Mamman kommer från Kina, och pappan är från Hongkong. De flyttade till USA, och Carissa Yip föddes i Boston 2003.

Pappan lärde henne schack när hon var sex år och sedan gick allt snabbt. Carissa Yip vann sitt första parti mot en stormästare (Alexander Ivanov) när hon bara var tio år gammal – ingen annan tjej i USA hade någonsin mäktat med en liknande prestation i en så ung ålder.

Carissa Yip debuterade i damernas USA-mästerskap 2016, och har allt sedan dess närmat sig prispallen år för år. I fjol kom hon tvåa strax bakom suveränen Irina Krush, men den här gången var det Krush som fick vika undan för Yip. Även i deras inbördes möte var det Carissa Yip som gick segrande ur striden efter en grov miss av Irina Krush med 21…Sb4?

Carissa Yips nästa mål blir att försöka erövra stormästartiteln. I början av 2020 skaffade hon sig IM-titeln, och har numera en rating stadigt över 2400. Nästa milstolpe blir att försöka nå 2500.