Dags igen för en schackfestival för kvinnor

Publicerad 2 juni, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Just nu gör världsschacksförbundet FIDE stora insatser för lyfta fram kvinnor som spelar eller sysslar med schack i någon form. Det var inte längesedan vi hade en schackfestival för kvinnor i Europa och nu väntar nästa festival där man vänder sig till kvinnor i hela världen.

Festivalen organiseras som sagt av FIDE tillsammans med International Olympic Committee, Asiens schackförbund, Afrikanska schackförbundet, European Chess Union samt Confideration of Chess for Americas.

Tanken är förena kvinnor över hela världen både med tävlingar online samt föreläsningar.

Datum för Europas individuella blixtkval är 19 juni.

Tävlingen är indelad i fyra kategorier.

  • Kategori A > 2100
  • Kategori B 1800 -2099
  • Kategori C 1500-1799
  • Kategori D < 1500 eller orankad

Sista dag för anmälan är 10 juni och anmälan görs till damschack@schack.se  och Sveriges Schackförbund bjuder på anmälningsavgiften till turneringen.

Den 26 juni spelas det final för hela världen för de tre främsta i kvalifikationsturneringarna. Sedan 27 juni är det dags för lagtävlingen där hela världen möter varandra. Lagkapten för Sveriges lag kommer att bli Ofelia Thörnqvist.

Man måste vara medlem i ett schackförbund för att kunna deltaga. En annan del av reglerna är att spelarna ska ha ljud och bild på under ett möte på zoom.

Ett spännande arrangemang och här finns alltså möjlighet att både spela i lag och individuellt, samt även ta del av intressanta föreläsningar.

Mer information finns i länkarna nedan.

Festivalens hemsida Anmälan till föreläsningar Regler för turneringen