Så kommer Pia Cramling spela kvalturneringarna till dam-VM

Publicerad 5 maj, 2021 av Ingemar Falk

Pia Cramling inför premiären av damernas FIDE-GP som inleddes 2019. Där har hon inte samlat tillräckligt många poäng för att få en plats i Kandidatturneringen. Men det finns fler chanser. Foto: FIDE

Pia Cramling har ytterligare två chanser att ta sig till damernas Kandidatturnering som utser nästa utmanare till kvinnliga världsmästaren Ju Wenjun, Kina.

Det framgår av VM-cykeln för damer. Ett schema som presenterades av världsschackförbundet FIDE på onsdagen.

Genom att bli tolva i dam-EM 2019 i Antalya tog hon en plats i FIDE World cup som spelas i juli. Världscupen är en ren utslagstävling à la tennisturneringar där vinnaren i varje omgång går vidare.

De tre bästa i FIDE World Cup tar en plats i Kandidatturneringen som spelas 2022.

Som rankad 24:a i världen kan Pia Cramling räkna med att bli inbjuden till FIDE Grand Swiss i oktober. Ettan där får också en plats i Kandidatturneringen.

– Jag har spelat på Isle of man två gånger tidigare och har trivts väldigt bra där och är så glad att Grand Swiss spelas där igen liksom 2019, säger Pia Cramling.

Vad är ditt mål i VM-cykeln?
– Jag är inte sådan att jag har resultatmål, det fungerar inte för mig, utan jag försöker hitta spelglädjen och få det att stämma, säger Pia Cramling.

Så ser damernas kval ut inför nästa VM-match