Inna Agrest segrare i Dam-SM i snabbschack

Publicerad 9 maj, 2021 av Susanna Berg Laachiri

Inna Agrest tog en övertygande seger och därmed titeln svensk mästarinna i snabbschack för damer online. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev Inna Agrest, från Team Pelaro Alingsås SS, som tog hem segern i svenska mästerskapet för damer i snabbschack som spelades under söndagen.

Turneringen genomfördes för första gången online och samlade 25 deltagare.

Inna gjorde en stark prestation och tappade bara en halv poäng på de nio ronderna. Tvåa kom Jelena Andric, Wasa SK, på 7 poäng och trea kom Eva Johansson på 6,5 poäng, även hon från Team Pelaro Alingsås SS. Eva var för övrigt den enda som lyckades ta poäng från Inna genom att de spelade remi.

Sammanfattningsvis kändes detta som ett lyckat och uppskattat arrangemang. Många positiva kommentarer kunde man ta del av i turneringschatten.

En av deltagarna, Linn Olsson från En Passant Svedala, uttryckte sig med följande ord efter turneringen. ” En mycket trevlig turnering och framför allt att det fanns en sorts positiv pepp och energi överlag. ”

Många fina insatser gjordes. Linn tog själv en fin fjärdeplacering med sex poäng.

För övrigt värt att nämna är insatsen från blott tioåriga Sol Andersson från Örgryte SK. Sol vann sin grupp i Flick- SM dagen innan och ville nu prova sina vingar även i damturneringen. Det gjorde hon med den äran och tog 4, 5 poäng vilket är fina femtio procent.

Den schackliga aktiviteten visade sig vara ganska markant framträdande i detta sällskap. Tre av deltagarna, Inna Agrest, Eva Johansson och Angelica Lindberg fick ingen rast eller ro då de nästan direkt efter tävlingen hoppade in i laget och spelade i Blixtligan för sina klubbar.

Den här turneringen är en del av de insatser som görs av Sveriges Schackförbund för att öka antalet kvinnliga schackspelare. Passande nog har nu till helgen Tyskland bjudit in till en kvinnlig schackfestival där Sverige kommer att ställa upp både med ett damlag, samt deltagande i individuella turneringar.

Förhoppningsvis kommer detta nyligen genomförda sverigemästerskap, ge oss en ordentlig skjuts framåt för de damer och flickor som tycker om att spela schack.

Fullständig resultatlista