Snygg seger för svenska damlaget

Publicerad 18 juni, 2020 av Susanna Berg Laachiri

Sverige vann med fina och övertygande siffror.

Det blev en mycket spännande landskamp mot Danmark, som svenska damlaget förde till en imponerande seger. Matchen spelades online på Chess 24. Som skrivits tidigare hade vår förbundskapten Peter Bergström tagit ut ett starkt och rutinerat lag. Danska laget hade ju också skrivit på sin hemsida att de ville göra allt för att kunna nå upp till svenska laget styrkemässigt men denna gång räckte de inte riktigt till.

Sveriges lag bestod av följande spelare

 • WIM Inna Agrest.
 • WIM Ellinor Frisk.
 • WIM Viktoria Johanson.
 • WFM Jessica Bengtsson.
 • WFM Jelena Andric.
 • Margo Zaritovskaya.

Danska laget ställde upp med nedan spelare.

 • WFM Esmat Susanne Guindy
 • WIM Oksana Kryger
 • Miriam Mikkelsen
 • WFM Ellen Fredericia Nilssen
 • Margarita Baliuniene
 • Torill Skytte
 • Marie Frank-Nielsen
 • Thomine Stolberg-Rohr

Även det ett starkt lag vilket var anledningen till att matchen blev både spännande och sevärd. Matchen gick att följa på Sveriges Schackförbund nystartade twitchkanal.

Kommentatorer var GM Pia Cramling och FM Deniz Arman. En lyckad kombination när det gäller engagemang för damschack. Pia bjöd på sig själv med att bland annat berätta om tidigare erfarenheter från olika tävlingar, och de kvinnliga lag hon brukar deltaga i. Deniz har visat sitt stöd för damschack genom att han nyligen arrangerade en uppskattad stark internationell damturnering online på chess.com.

En trevlig sak med twitchkanalen är att åskådarna fick möjlighet att ställa frågor om de pågående partierna. Även en del andra saker fördes fram som frågor till Pia om skillnad att spela i lagmatch och individuellt.

Hur förlöpte då matchen och dessa sex ronder? Första ronden startade bra med 4 –1 till Sverige. Även andra ronden vann Sverige och sedan följde ett oavgjort resultat.

I rond fyra vann danska laget och de kändes som danskarna började vädra morgonluft. Två ronder kvar och två väldigt viktiga! Här gällde det att orka och det var ett tufft tempo med tidskontroll på tio minuter plus två sekunder för varje drag för hela partiet.

Femte ronden blev en nervmässig dramatisk rond där många partier avgjordes i tidsnöden. Slutresultat blev oavgjort och inför sista ronden var siffrorna 15 – 13 till Sverige. Fördel Sverige med andra ord även om det fanns en chans att Danmark skulle kunna ta upp som segrare .Spännande minst sagt och det hejades för fullt på Sverige i studion.

Det svenska laget imponerade stort i den avslutande ronden. Inna och Ellinor visade vägen direkt genom att snabbt vinna sina partier och sedan följde vinsterna efter varandra och Sverige vann med 5- 1. Det gjorde ett slutresultat på 20 – 14 till Sverige !

En fin seger för Sverige och ännu ett tecken att svenskt damschack är på väg framåt. Vi hade ett starkt lag med stabila spelare. De högst rankade, Inna Agrest och Ellinor Frisk tog 4 poäng. Även Viktoria Johansson höll sig väl framme. Hon hade problem med uppkopplingen och kunde inte spela de två första partierna men lyckades bra med tre vinster och en förlust.

En spelare som imponerade var 16 -åriga Margo Zaritovskaya. Hon inledde med en vinst i första ronden men förlorade i andra ronden på tid i lika ställning. I tredje ronden missade hon en taktisk finess mot Ellen Fredericia Nilssen och förlorade pjäs. Margo kämpade dock bra och kom in i partiet igen och vann Ellens dam och stod på klar vinst.

Ellens åskådare – hon streamade alla sina partier i sin egen twitchkanal under tävlingen – fick se mycket dramatik i detta parti. Plötsligt sätter Margo damen i slag och partiet vände blixtsnabbt från vinst till förlust för Margo. Efter sådana saker är det starkt att komma igen och ta tre vinster på raken !

Det är bara att gratulera vårt svenska damlag till en mycket bra och imponerande prestation! Sveriges Schackförbund har ju under de senaste åren gjort en del insatser för att stötta damschacket och därför är det extra roligt med ett sådant här fint resultat.

Nästa vecka kommer det exempelvis anordnas en damträff online som Pia Cramling och Polina Otto arrangerar. Där är det tänkt att man ska diskutera online-schacket och hur det kan lyfta damschacket. Kan det bli bättre tillfälle med den här fina segern bakom sig !