Tidskrift för Schack 2004

2004 var året då Lars Grahn tog över som redaktör efter Bo Plato som vid kongressen samma sommar valdes till hedersledamot i SSF som tack för sina insatser.
Evgenij Agrest och Emanuel Berg sprang ifrån de andra i toppen av SM-gruppen och hamnade till slut på samma poäng, men Agrest knep titeln efter särskiljning. Kezli Ong gjorde en fin debut i SM-gruppen och tog en IM-norm. Rockaden och Limhamn radade upp segrar i Elitserien. Slutspelet lockade världsspelare som Vasilij Ivantjuk och Ivan Sokolov och det rafflande finalmötet i sista ronden slutade oavgjort, vilket innebar att Rockaden blev svenska lagmästare i kraft av bättre partipoäng.
En trettonårig norrman vid namn Magnus Carlsen skapade rubriker när han i skuggan av de stora elefanterna vann C-gruppen i Wijk aan Zee och tog en stormästarnorm. Lite senare under året erövrade han också stormästartiteln som en av de yngsta genom tiderna och var med och krigade i toppen av Sigemanturneringen.
Rustam Kasimdzjanov tog överraskande hem FIDE:s ”knockout-VM”, men de flesta var nog överens om att den riktiga VM-matchen 2004 spelades mellan den regerande mästaren, ryssen Vladimir Kramnik, och ungraren Peter Lékó. Kramnik låg under inför den sista ronden men vann det partiet, klarade oavgjort i matchen och behöll sin titel.

Klicka på omslagsbilden för att bläddra i numret, eller på länken under för att ladda hem hela numret som en PDF.

#1/2004: PDF
#2/2004: PDF
#3/2004: PDF
#4/2004: PDF
#5/2004: PDF
#6/2004: PDF
#7/2004: PDF
#8/2004: PDF
#9/2004: PDF