Tidskrift för Schack 1998

1998 inleddes med finalen i Knockout-VM där Viswanathan Anand hade kämpat sig fram till final mot Anatolij Karpov som kunde förbereda sig i lugn och ro. Det blev en knallhård match som Karpov lyckades avgöra till sin fördel i snabbschacket. Anand hängde dock inte läpp för det utan radade upp turneringssegrar under året. En som dock alltjämt är putt är Alexei Shirov som besegrade Vladimir Kramnik i kandidatfinalen och spelade till sig rätten att möta Garri Kasparov i en VM-match som sedan aldrig blev av.
Israelen Igor Chenkin vann Rilton Cup där Emil Hermansson tog sin första IM-inteckning. I Hallsbergsturneringen gjorde den yngste deltagaren, 15-årige Pontus Carlsson, en strong insats och delade andraplatsen. Jesper Hall erövrade sin första stormästarinteckning i tyska Bundesliga och Ari Ziegler tog sin tredje och slutgiltiga IM-inteckning på hemmaplan i Göteborg. Vid OS i Elista spelade Tiger Hillarp Persson mycket bra och tog en GM-inteckning.
Rockaden tog en tippad seger i Elitserien. Mer överraskande var nykomlingen Sollentunas framfart, som resulterade i en andraplats. En bidragande orsak till dessa framgångar var säkert att Sollentuna överlägset toppade statistiken bland schackklubbarna för sålda bingolotter. BingoLotto nådde nya höjder och pengarna vällde in i svenskt schack som sålde drygt 14 lotter per medlem. Detta gav SSF centralt över en miljon kronor och totalt närmare åtta miljoner till schacket. I en ledare skrev Bo Plato: ”BingoLotto kommer inte att vara för evigt så det gäller att samla i ladorna medan tillfälle finns”.
Sollentunas framgångar fortsatte vid SM i Ronneby där Evgenij Agrest tog sin första SM-titel. Det var för övrigt första gången som en SM-grupp var stormästarkvalificerande. Öppna SM gick däremot i graven efter 22 år sedan den tilltänkta tävlingen i Lidköping lockat alldeles för få anmälningar. I Svenska Cupen var Limhamn starkast.

Klicka på omslagsbilden för att bläddra i numret, eller på länken under för att ladda hem hela numret som en PDF.

#1/1998: PDF
#2/1998: PDF
#3/1998: PDF
#4/1998: PDF
#5/1998: PDF
#6/1998: PDF
#7/1998: PDF
#8/1998: PDF
#9/1998: PDF
#10/1998: PDF