Tidskrift för Schack 2000

År 2000 inleddes med att Ingvar Carlsson tog över ordförandeklubban i Sveriges Schackförbund från Christer Wänéus, som lämnade sitt uppdrag efter nästan 23 års tjänst. Vid kongressen i Örebro senare under sommaren valdes Wänéus till hedersordförande.
SM-tävlingarna i Örebro satte en ny standard vad gäller SM-gruppens klass. Visserligen hoppade Ulf Andersson av i sista stund (han skötte i stället kommentatorsysslan med den äran), men sju stormästare kom till start och Tom Wedberg avgick med segern i den knallhårda tävlingen, efter särskiljning mot Pia Cramling och Jonas Barkhagen som hamnade på samma poäng. Wedberg tog även hem stormästarturneringen på Hasselbacken i Stockholm, som spelades några veckor senare.
Sollentuna gick obesegrade genom Elitserien och höll undan för ärkerivalerna i Rockaden genom att spela 4-4 mot dem i sista ronden. Det här var för övrigt första elitserieslutpelet där det sändes partier live på internet.
Den ryske världsmästaren Garri Kasparov dominerade i vanlig ordning superstormästarturneringarna, men efter segrar i Wijk aan Zee, Linares och Sarajevo stod så VM-matchen i London mot landsmannen Vladimir Kramnik på programmet. Och den unge utmanaren gjorde det ingen trodde varit möjligt – han detroniserade Kasparov efter 15 år på VM-tronen, och Kramnik gick dessutom matchen utan att förlora ett enda parti.

Klicka på omslagsbilden för att bläddra i numret, eller på länken under för att ladda hem hela numret som en PDF.

#1/2000: PDF
#2/2000: PDF
#3/2000: PDF
#4/2000: PDF
#5/2000: PDF
#6/2000: PDF
#7/2000: PDF
#8/2000: PDF
#9/2000: PDF
#10/2000: PDF